До акції доєдналися кілька сотень представників кресових та молодіжних право-консервативних організацій, представники уряду, депутати Сейму, зокрема від Польської селянської партії Пьотр Згожельський, лідер націоналістичного «Народного руху» Роберт Вінніцький, повідомляє Укрінформ.

Урочистості почалися біля могили Невідомому солдату, звідки учасники акції згодом пройшли до костелу Війська польського, де відбулася поминальна меса.

До заходу долучилися представники проросійського угруповання «Фаланга», націоналістичного Національно-радикального табору, а також організації Табір великої Польщі, яка в 2015-2016 роках нищила українські місця пам'яті на півдні Польщі.

Разом з тим, учасники заходу тримали в руках різні плакати, з написами на кшталт «Бандера стоп», «Волинь пам’ятаємо», «шовіністам з ОУН і УПА — ганьба і засудження» тощо. Дехто з присутніх мав нарукавні пов'язки з написом «польський Львів».

До всього, учасники заходу скандували відверто антиукраїнські гасла: «Геноцид пам’ятаємо — бандерівцям жити не дамо», «Честь і слава героям — їх вбивцям велика ганьба», «Нюрнберг для різунів».

Нагадаємо,  22 липня 2016 року польський Сейм схвалив резолюцію щодо Волинської трагедії, назвавши її «геноцидом польського народу» і встановивши 11 липня Національним днем пам’яті.

Отож цьогоріч 11 липня вперше відзначатимуть цю дату на державному рівні. Урочистості за участю представників державних органів влади відбудуться у Волинському сквері польської столиці. 

Як уже писав Вголос, 3 липня 2017 року польське видання «wSieci» опублікувало інтерв’ю, у якому міністр закордонних справ нашого західного сусіда Вітольд Ващиковський слідом за лідером правлячої партії «ПіС» Ярославом Качинським заявив: Україну із Бандерою до Європи не пустять. Однак українське МЗС не спромоглося впевнено відстояти позицію українців.

ІА "Вголос": НОВИНИ