Касаційний господарський суд залишив без задоволення скаргу АТ «Таскомбанк» на рішення нижчих судів у справі проти Запорізького ОТВ АМКУ щодо скасування штрафу для банку за ненадання інформації на вимогу.

Про це свідчить постанова суду від 21 листопада, передають Наші гроші.

В АТ «Таскомбанк» наполягали, що вимагаючи надання інформації, що є банківською таємницею, відділення АМКУ не врахувало приписи Закону «Про банки і банківську діяльність», якими встановлено обмеження щодо надання інформації, а сам Закон – спеціальним у сфері регулювання банківської таємниці.

Суд же пояснив:

«Спірні правовідносини регулюються саме нормами антиконкурентного законодавства, які в даному випадку є спеціальними стосовно загальних законодавчих приписів щодо банківської таємниці».

Таким чином, Верховний суд вирішив, що антимонопольники мали право витребовувати у банку інформацію, необхідну для розгляду справи про порушення конкурентного законодавства, а банк повинен був надати таку інформацію у встановлений Відділенням строк.

Антимонопольники запитували інформацію в межах збору доказів у справі про ймовірну тендерну змову підприємців Оксани Святенко та Сергія Бєляєва на закупівлі ВП «ЗАЕС» ДП «НАЕК “Енергоатом”» у травні-червні 2017 року хліба та хлібобулочних виробів.

Обоє учасників обслуговувало Якимівське відділення «Таскомбанку». Відтак АМКУ вимагав надати:

– за 1-5 пунктом вимоги: копії банківських гарантій необхідних для участі у закупівлях та виписки по особовим рахункам згаданих підприємців;

– за 6 пунктом вимоги: копії довіреностей та/або інших документів, на підставі яких уповноважені особи підприємців отримали або могли отримати послуги банку у період 2017-березня 2018 років.

У відповідь антимонопольники отримали відповідь на запит, проте без надання інформації по 6 пункту вимоги. У банку пояснили, що запитувана інформація є банківською таємницею, Відділення ж зі свого боку відкрило справу про порушення банком конкурентного законодавства в результаті ненадання відповіді на вимогу регулятора. «Таскомбанк» отримав 61 тис. грн штрафу, правомірність якого і підтвердив суд.

Постанова суду є остаточною і оскарженню не підлягає.

ІА "Вголос": НОВИНИ