Про це йдеться у листі президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу президенту Росії Володимиру Путіну, повідомляє «Радіо Свобода».

«Ми очікуємо швидкого і переконливого прогресу, який може бути досягнутий під час тристоронніх переговорів щодо тимчасового взаємоприйнятного рішення для проходження зимового періоду, яке пропонує Єврокомісія. Поновлення енергетичних поставок українським споживачам і забезпечення виконання контрактних обов’язків перед споживачами в ЄС є ключовими», – зазначив Баррозу у листі Путіну.

Баррозу також застеріг Путіна від запровадження нових торговельних обмежень, зазначивши, що це загрожуватиме домовленостям з Росією щодо відтермінування запровадження торговельної частини Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

За повідомленням міністра енергетики і вугільної промисловості України Юрія Продана, делегації України й Єврокомісії планують провести двосторонню зустріч із газового питання 2 жовтня у Брюсселі. За його словами, через день, 3 жовтня, ймовірно, відбудеться тристороння зустріч – за участі Росії.

Як повідомляв «Вголос», 1 жовтня словацька енергетична компанія SPP зафіксувала скорочення поставок російського газу на 50 відсотків. Голова словацького уряду Роберт Фіцо наголосив, що «Словаччина виконуватиме прийняті на себе зобов’язання» перед Україною щодо реверсу газу.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ