Про це повідомив кореспондент «Вголосу».

Члени комісії, запросивши батьків та колектив дитсадка ще минулого тижня на своє сьогоднішнє засідання, протримали їх в коридорі більше 30 хв. Вони не впускали їх всередину, коли за зачиненими дверима виступала в.о. керівника управління освіти Зоряна Довганик. Власне, управління освіти і є ініціатором передачі відновлених приміщень дитсадка на вулиці Сміливих в оренду дитсадку №21, який знаходиться в іншому приміщенні і навіть в іншому районі.  Не вислухавши ані позиції батьків, ані завідувача дитсадка, голова комісії від фракції «Самопоміч» Юрій Мельник заявив, що вони не вправі скасовувати рішення управління комунальної власності «Про надання в оренду ДНЗ №21 нежитлових приміщень ДНЗ№42». При цьому він змовчав, що саме депутатська комісія вирішує підтримати чи ні той чи інший проект ухвали, або внести до нього зауваження. Коли обурені батьки таки не витримали і поцікавилися у депутатів, чим саме вони тут займаються, голова комісії додав, що вони можуть розглянути відповідний проект ухвали, хоча він і не був включений в порядок денний. І в результаті таки проголосували, аби рекомендувати Львівській міській раді підтримати даний проект ухвали. І це при тому, що ще на минулому засіданні комісії думки депутатів були зовсім протилежні.

Минулого тижня члени комісії вирішили відкласти розгляд цього питання і виїхати на огляд в дитсадок. Щоправда, з семи депутатів у дитсадок приїхала лише обраниця від «Самопомочі» Вікторія Довжик. Під час сьогоднішнього засідання вона кілька разів натякала, що знає «особливості функціонування» цього дитсадка. «Ми заслухали минулого тижня вас, цього тижня керівника управління освіти. Ми вивчили цю ситуацію і зі свого внутрішнього переконання будемо приймати рішення голосувати, чи ні. Ви маєте розуміти, що ми не будемо однобоко розглядати, а візьмемо до уваги рекомендації і висновки депутатської комісії, яка досліджувала особливості функціонування вашого дитсадка. Є думка управління освіти, є думка батьків –мешканців цього району. Коли ми всі факти візьмемо до уваги, тоді будемо приймати рішення», – трохи зверхньо заявила Довжик.

Однак керівник дитсадка №42 Наталя Заранська відповіла, що рішення депутатських комісій і управління освіти, які проводили перевірку в дитсадку, зараз  оскаржуються в суді і вони не мають жодного відношення до нинішнього питання щодо передачі в оренду приміщень дитсадка. Утім  члени комісії не дослухалися до цих думок.

«Комісія, не вислухавши ані аргументів батьків, ані керівництва закладу, за зачиненими дверима вислухала лише  в.о. керівника управляння освіти і прийняла незаконне рішення – винести цю ухвалу на голосування сесії. Управління освіти ніколи не поважало думки батьків. Адже це незаконне рішення, бо як два заклади зможуть працювати на одній території? У цьому немає ані потреби, ані здорового глузду. Але ані ми, ані батьки  не допустять цих речей. Ми сподіваємося на здоровий глузд у сесійній залі, сподіваємося, що депутати не дозволять цього і  проголосують проти», – прокоментувала журналістам керівник дитсадка №42 Наталя Заранська. У разі, якщо депутатський корпус таки віддасть приміщення в оренду, керівництво закладу звернеться до правоохоронців і  оскаржуватиме це рішення в суді.

«Таке враження, що ми прийшли. А нас ніхто і не збирався слухати. Виглядало на те, що завідомо вже все було вирішено», – ділиться враженнями після комісії мати Оксана Іванченко, яка записала свою дитину на електронну чергу в дитсадок №42. «Ми переїхали до Львова з Києва, ретельно обирали дитсадок, були у багатьох закладах і шукали найкращий. Ми його знайшли, наша старша  дитина з радістю щоранку сюди ходить,  ми хочемо, щоб наша друга і третя дитина теж відвідували саме цей дитсадок. Понад рік мій другий син був записаний в електронній черзі, у вересні мав йти навчатися, але відбувається щось незрозуміле.  В управлінні освіти нам відповідають: яка вам різниця, у який садок йти? Не хвилюйтеся, кудись ви потрапите. Але ми не хочемо ні в 21, ні в 49, а саме в 42 дитсадок, бо нас все тут влаштовує», – каже мама.  З її слів, остаточного рішення про передачу в оренду відновлених груп дитсадка №42 закладу №21 ще немає, а в управлінні освіти батькам  вже говорять про те, що їх діти потраплять в садок №21.

«Ми просто шоковані сьогодні, бо ми депутатам говоримо одне, а вони твердять зовсім інше. Ми їм – про незаконну передачу приміщень дитсадка, а вони – про думки якихось невідомих батьків з району. Але хто ці люди, коли ми реальні батьки прийшли в раду, а нас не слухають? Це вже схоже на якесь рейдерство. Я думаю, що в стінах Ратуші вже давно все домовлено», – додає Оксана Іванченко.

Якщо завтра колегія внесе проект ухвали «Про надання в оренду ДНЗ №21 нежитлових приміщень ДНЗ№42» у порядок денний сесії, депутати розглядатимуть його на засіданні уже 10 листопада. Разом з цим батьки рішуче заявили, що не погодяться з таким рішенням і прийдуть пікетувати Львівську міську раду. 

ІА "Вголос": НОВИНИ