Однак якщо зазирнути на сайт президента, де перераховані всі можливі нагороди, існуючі в Республіці Білорусь, то такий орден там взагалі не значиться, відзначає «Білоруський партизан».

Є орден «Дружби народів». Він носиться на синій шийній стрічці, виконаний з срібла з позолотою і передбачений, як раз, для великих друзів нашої країни. Наприклад, їм нагороджений лідер російських комуністів Геннадій Зюганов, який навіть не приховує, що бачить Білорусь і Росію в одній державі.

І якщо вірити Національному реєстру правової інформації, зміни до закону про державні нагороди в останній раз вносилися в минулому році. Але мова йшла про звання «Народний лікар», «Народний учитель», медалі «За порятунок життя». Звідки ж раптом взявся орден, яким Лукашенко нагородив Сі Цзіньпіна?

Видання відзначає – нескладно здогадатися, що в бажанні особливо потішити, офіційний Мінськ спішно придумав нагороду спеціально для китайського лідера і вручив її під номером один. Причому так поспішали, що зміни в закон про державні нагороди внести не встигли. Але в Білорусі президентські укази давно підміняють закон. У підсумку на даний момент ніхто не може сказати, чим нагородили Сі Цзіньпіна, яке місце цей орден займає в білоруській нагородний ієрархії, і чим повинні відрізнятися заслуги тих, кого Білорусь нагороджує орденом «Дружби народів», від заслуг тих, кому будемо вручати «Орден миру і дружби».

«А, може, це і не орден був, а хабар такий – в сенсі, дорогий сувенір на пам'ять?.. Судячи з фото, це може бути золото...», – резюмує видання.

ІА "Вголос": НОВИНИ