Дослідницька пошукова мережа Bellingcat опублікувала інтерактивну мапу обстрілів Східної частини України Росією та підконтрольними їй збройними формуваннями у 2014 році. Карта опублікована на сайті дослідників.

«На основі доказів, отриманих з відкритих джерел, у звіті здійснено спробу задокументувати повну шкалу російських артилерійських атак на Україну влітку 2014 року», – пояснюється у розслідуванні.

Журналісти провели дослідження на території України в межах 22 кілометрів українсько-російського кордону в Донецькій та Луганській областях. Водночас у Росії було обстежено всю територію Ростовської області, яка прилягає до зони пошуку в Україні. Пошук місць атаки або вогневих позицій виконували вручну. Докази злочинів зібрали за допомогою карт Google Earth.

За період літа 2014 року артилерійські підрозділи російських збройних сил обстріляли територію України щонайменше 149 разів. Ще 130 локацій були розцінені, як ймовірні позиції для артилерійських обстрілів.

У зоні пошуку було виявили і розглянули 2254 потенційно придатні об'єкти. 518 з них виявилися місцями, звідки велися артилерійські обстріли всередині України, ще 305 були класифіковані як потенційні вогневі позиції в Росії або близькі до кордону всередині України.

У Bellingcat зробили висновок, що описані та вказані на карті артнапади не можна розцінювати як випадкові або провокаційні обстріли, а лише як цілеспрямовані атаки. «Ці напади можуть бути розглянуті лише як воєнні дії Російської Федерації проти України», – переконані дослідники. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ