Про це заявив голова Асоціації міст України Валерій Баранов під час панельної дискусії про децентралізацію в межах Міжнародного економічного форуму у Львові, передає кореспондент «Вголосу».

За його словами, перша реформа, яка проводилася у всіх пострадянських країнах – це адміністративно-територіальна реформа.  «Якщо ми її не проведемо, то все інше не працюватиме. Потрібно переглянути піраміду управління, ліквідувати непотрібні підрозділи, функції, децентралізувати кадрову політику», – наголосив Баранов.

Він додав, що центральна влада намертво тримається за кадрову політику, призначаючи своїх людей на місця, через це досі працюють корупційні схеми.

«Якщо громада сама не впливатиме на кадрову політику, на призначення людей – нічого не зміниться», – каже він.

Щодо децентралізації, то за словами Валерія Баранова, село на сьогодні не має доступу до якісних послуг, громада втратила вплив на розпорядження основним ресурсом – землею, 78% громад не мають ресурсів на утримання влади, недофінансовуються органи місцевого самоврядування, через те вони витрачають кошти, що мали б йти на розвиток.

Окрім того, місцеві громади позбавлені права встановлювати тарифів на ЖКГ, відтак Асоціація міст виступає за ліквідацію НКРЄ.

ІА "Вголос": НОВИНИ