У Львівській області хочуть зменшити кількість ОТГ та й сам проект нового перспективного плану розробили без відома громадськості та представників місцевого самоврядування області.

Про це представники громадськості та депутати місцевих рад говорили у четвер, 3 жовтня, під час круглого столу у Львівській обласній раді, інформує кореспондент «Вголосу».

Керівник ГО «Громада та ініціатива» Віталій Горбатенко зазначив: новий перспективний план ОТГ області, який представники нової влади подали ще у серпні у ЛОР, передбачає зменшення кількості ОТГ з 85 до 67.

«Насправді ніхто з експертів, депутатів та громадськості не володів інформацією, які громади змінюються, які будуть ліквідовані, які, можливо, будуть новостворені. Тобто наша регіональна влада, яка мали би відповідно до постанови Кабміну провести громадські слухання перед формуванням цього плану, цього не зробила. Навіть високопосадовці органів місцевого самоврядування не знають деталей».

Тим більше, за словами Горбатенка, у цьому новому плані немає жодних розрахунків: ні соціально-економічних, ні прогнозних, ні фінансових. «Ми не знаємо, чи будуть ці громади спроможними, чи ні, які зазначені у новому плані І взагалі: ми шоковані, що винесли новий перспективний план і частину громад скорочують, навіть з тих, що зараз чинні», - уточнив він.

Та додав: «Ми передбачаємо, що відповідно до цього перспективного плану відбудуться місцеві вибори. І якщо зараз з людьми ніхто не радиться, це означає деякі громади втратять право на місцеве самоврядування. А це порушення принципів публічності та прозорості.

Також керівник ГО «Громада та ініціатива» розповів: «У нас є інформація про те, що ЛОР сьогодні хочуть позбавити права погодження цього перспективного плану.

Самі ж голови місцевих рад стурбовані тим, що у майбутньому  територіальної громади  об’єднуватимуть не добровільно, а примусово, не питаючи громаду.

«То ж хочемо, аби громадськість Львівщини та всі депутати місцевих рад дізналися, що є такий план обговорили його. Також  вважаємо, що влада має зустрітися з мешканцями і цю проблему обговорити», - резюмував Горбатенко.

ІА "Вголос": НОВИНИ