Що буде з цінами: квартири, долар і дріб'язок

Суми в чеках з 1 липня почали округляти. Якщо вона в копійках закінчується на від 1 до 4 коп., загальна вартість покупки округляється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 коп. Наприклад, якщо сума в чеку 25 грн 24 копійки, і у продавця, і у покупця немає дрібних монет, заплатити можна 25 грн і 20 коп. Якщо ж в чеку 25 грн і 25 коп, то заплатити доведеться на 5 коп. більше, пише «Обозреватель».

Вже за кілька років монети 1, 2, 5 і 25 копійок можуть стати рідкістю, їх перестали карбувати. На руках в українців мільйони копійок, тому відразу вони не зникнуть. А дріб'язком, як і зараз, можна буде розраховуватися, пояснює директор Департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко.

Прогнози щодо курсу долара оптимістичніші. Долар може подешевшати до 25-26,5 грн/дол., впевнений старший аналітик Forex Club Андрій Шевчишин. У той же час старший аналітик «Альпарі» Вадим Іосуб вважає, що ймовірніший курс – 26-26,5 грн/дол.

Як відомо, долар в Україні влітку дешевшає через зростання валютних виручок, зниження ділової активності, імпорту. Серед негативних факторів – можлива відсутність позитивних новин від МВФ. Однак гривня може різко девальвувати через відсутність кредиту вже наступного року. На даний момент обсяги золотовалютних резервів (ЗВР) дозволяють Нацбанку виходити на внутрішній ринок і утримувати стабільний курс.

На ринку нерухомості ситуація також стабільна. Так, традиційно липень – «мертвий сезон». Попит падає, а пропозиція не змінюється.

Ріелтор Максим Бабуряк впевнений, що власники житла не знижуватимуть ціни, оскільки вони і зараз перебувають на рівні практично собівартості, проте маневрів для торгу побільшає.

Соціальні стандарти: підвищили пенсії та перерахували прожитковий мінімум

Мінімальну пенсію з 1373 до 1435 грн підвищили 1 липня. В результаті українці отримають надбавку від 1 до 620 грн. Так, максимальна пенсія не може бути вищою за 10 мінімальних. На даний момент це 13,7 тис. грн, а після індексації – 14,35 тис. «Розбагатіють» і ті, хто зараз отримує менше ніж 1435 грн.

Близько 300 тис. українців на даний момент живуть із мінімальною пенсією – всі вони за липень отримають на 62 грн більше. Ще понад півмільйона людей «розбагатіють» на суму від 1 до 61 грн. Це ті, хто отримує більше мінімалки, але менше 1435 грн.

Крім пенсії, індексація торкнулася і прожиткового мінімуму. Його розрахунковий розмір зросте із 1700 до 1777 грн. До прожиткового мінімуму прив'язані посадові оклади чиновників, виплати військовослужбовцям, частина штрафів та навіть субсидії. Для прикладу, за доходу сім'ї з трьох осіб у 10 тис. грн за прожиткового мінімуму у 1700 грн обов'язковий платіж складе 1441,7 грн, а за 1777 грн – уже 1319,5 грн. Відповідно, якщо дохід сім'ї не зростає, а прожитковий мінімум збільшується, пропорційно зростає і субсидія.

«Поганих» пацієнтів включать до «червоних списків»

З липня в Україні фінансувати медустанови будуть за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Чим більше декларацій підписали з лікарем, тим вищою буде його зарплата. Якщо пацієнти не підписали декларації, на них будуть виділяти замість належних від 370 до 1480 грн/рік всього 240 грн.

Всіх українців без декларацій внесуть до «червоного списку». Обслуговуватися вони зможуть лише за місцем реєстрації. Якщо прийти до будь-якої іншої лікарні – в першу чергу запропонують заповнити декларацію, а вже після цього – медичне обслуговування.

До слова, в теорії приватні клініки також можуть стати частиною «Електронного здоров'я». Однак жодна з них не згодна працювати з такими тарифами. В одній з великих мереж клінік пояснили: у приватній лікарні пацієнт лише за один візит платить 300-500 грн, а якщо підписати декларацію, то він практично за таку ж суму зможе ходити до терапевта цілий рік.

У 2018 році медична реформа торкнеться лише первинної медицини (сімейний лікар, терапевт, педіатр). Тепер лікарі отримуватимуть гроші лише за конкретних пацієнтів – скільки прийняв, стільки й отримав. Зібрані гроші лікарня розподілить на зарплати лікарям і медсестрам та інші витрати.

Боржники потраплять до реєстру НБУ

З 1 липня в Україні повноцінно запрацював кредитний реєстр НБУ. І банки, і Фонд гарантування вкладів мають вносити інформацію про великих боржників (борг від 100 мінімальних зарплат) до реєстру і не видавати таким клієнтам кредитів. Це, на думку фінансового консультанта Василя Невмержицького, може призвести до необхідності докапіталізації банків на 10-15%.

Варто зазначити, що подібні реєстри існували і раніше, щоправда, участь у них необов'язкова і до них потрапляла інформація не від усіх банків. Експерт упевнений: введення єдиного «списку» призведе до того, що від частини клієнтів банкам доведеться відмовитися.

У той же час представник банку Сергій Ілюченко більш оптимістичний у своїх оцінках. На його думку, обов'язковий реєстр для всіх банків навпаки зменшить витрати на перевірку кредитоспроможності позичальників. Щоправда, певних витрат фінустановам все ж доведеться зазнати – для того, щоб налагодити систему подачі до реєстру інформації.

«Для підключення і підтримки передачі даних до реєстру будуть потрібні одноразові інвестиції у зміну інформаційних систем і процесів банків. У середньостроковій перспективі витрати окупляться зниженням кредитних збитків», – розповідає Ілюченко.

Введення реєстру може стимулювати банки швидше «розібратися» з недобросовісними клієнтами.

Також українцям доведеться підписувати в банках додаткові документи – угоду про те, щоб інформація про них потрапляла до єдиного реєстру. Ті, хто такий документ не отримає, ризикує зостатися зовсім без кредиту. Відмовитися від наповнення реєстру фінустанови не можуть.

ІА "Вголос": НОВИНИ