Про це заявив український політик, екс-віце-прем'єр-міністр Роман Безсмертний, коментуючи голодування Олега Сенцова в російській в'язниці, передає Главком.

Він нагадав, що вже котрий рік Україну хвилює тема звільнення заручників, військовополонених, незаконно утримуваних, ув'язнених в Росії та на території окупованого Донбасу, проте досі невизначений їхній статус.

«Спочатку була АТО, тепер ООС, але юридично – це не війна. Всі ці люди, які переживають складні умови, не є військовополоненими з погляду формального статусу, щодо них не діє міжнародне право. Трагізм долі Сенцова, Карпюка, Клиха у тому, що до цього часу, на п'ятому році війни, відповідь на це питання не сформована», – сказав політик.

Безсмертний вважає, що сьогодні українська держава не здатна розв'язати цю проблему, бо досі не визначилася, що є основною цінністю – людське життя чи капітал.

«В результаті на законодавчому та політичному рівні керівництво держави не в силі і не здатне приймати рішення, як діяти для звільнення Сенцова, Карпюка, Клиха та інших осіб, які утримуються в Російській Федерації, тепер і в Білорусі та на окупованому Донбасі», – зазначив він.

На думку політика, якщо б нинішнє політичне керівництво України сповідувало цю позицію, то є маса інструментів тиску. «Розрив дипломатичних та економічних стосунків, вихід із певних договорів, перекриття енергопроводів, постачання продуктів, трас і т. д. Врешті-решт, в цій ситуації доречний просто викуп, якщо головна цінність – людське життя», – переконаний Безсмертний. 

Раніше повідомлялося, що український політв'язень Олександр Кольченко, який перебуває в колонії російського міста Копейськ, заявив, що готовий підтримати голодування ув'язненого Олега Сенцова.

Також політв'язень Олег Сенцов сказав, що голодуватиме навіть до фатального кінця.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ