Про це міністр зазначив, відповідаючи на запитання кореспондента «Вголосу».

«Хоч і сезон відпусток, йдуть інтенсивні перемовини, щоб безвізовий режим став реальністю уже восени», – заявив Петренко. Він запевнив, що безвізовий режим точно запрацює, адже на це затрачено багато зусиль та часу. «Торік було декілька міністерств, на які навалилося безліч нових зобов’язань для впровадження безвізового режиму. Коли підписувався план в первинній редакції ще за часів Януковича, було 13 зобов’язань, торік їх стало 152. Однак безвізовий режим з ймовірністю 99,9% буде до кінця цього року», – наголосив урядовець.

Він розповів, що на початку вересня планується доповідь профільного комітету з відповідними рекомендаціями щодо надання Україні права на отримання безвізового режиму. «Я переконаний, що до 1 вересня ми вирішимо проблему з системою електронного декларування, яка турбувала наших європейських партнерів. Тоді на початок вересня не залишиться перепон, щоб цей звіт відбувся в Європарламенті . І після цього у другій половині вересня делегація Мін’юсту та МЗС їде й спілкується з депутатами Європарламенту, презентуємо всі зміни та реформи. І на початку жовтня, якщо все буде добре, матимемо кінцеве рішення», – наголосив Петренко.

Настрої у європарламентарів, за його словами,  позитивні. Адже Європарламент завжди історично був найбільш ліберальним в частині відносин з Україною. «Там у нас є набагато більше друзів, аніж опонентів. Жодних додаткових вимог з’явитися не може, адже є юридична складова відносин України з Євросоюзом у частині безвізового режиму. Ця юридична складова передбачає перелік вимог і констатацію їх виконання. У грудні минулого року Єврокомісія прийняла рішення, яким констатувала, що другий етап виконання вимог щодо лібералізації безвізового режиму завершений. Це означає, що Україна виконала всі вимоги технічного і юридичного характеру, тому якихось додаткових вимог бути не може», – запевнив міністр.

ІА "Вголос": НОВИНИ