Білоруському концерну «Белнефтехим» довелось обмежити експорт нафтопродуктів. Таке рішення довелось прийняти через погіршення якості нафти.

Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на «Белта».

«З урахуванням проведення посівної кампанії, наявних ризиків sз переробки сировини з погіршеною якістю нами прийнято рішення про тимчасове обмеження поставок нафтопродуктів по експортних напрямках», – сказав заступник голови концерну Володимир Сізов.

19 квітня «Белнефтехим» уперше поскаржився на погіршення якості експортної нафти марки Urals, що надходить по нафтопроводу з Росії. Окремі проби показували перевищення допустимої норми хлоридів у 100 разів.

У зв'язку з цим «Белнефтехим» запросив офіційну зустріч із представниками «Транснефти».

21 квітня газета «Ведомости» з посиланням на «Вісник Нафтан» повідомила, що російська компанія «Транснефть» визнала факт поставки неякісної нафти в Білорусь.

За даними EnKorr, у зв'язку зі сформованою ситуацією «Білоруська нафтова компанія» повністю припинила експорт світлих нафтопродуктів до нормалізації ситуації з поставками нафти.

«Поки всі «світлі» йтимуть на внутрішній ринок, по експорту пауза, скільки вона триватиме – невідомо», – сказав EnKorr представник ЗАТ «БНК» на умовах конфіденційності.

Припинення поставок із Білорусі вже підтвердив трейдер в одному з найбільших імпортерів білоруських нафтопродуктів.

У 2018 році частка білоруського ДТ в балансі українського ринку становила 33%. Мозирський і Новополоцький НПЗ за підсумками минулого року відвантажили в Україну 2,343 млн т (-8% порівняно з 2017 роком).

Білоруські виробники залишаються основним джерелом постачання бензинів до України. У 2018 році імпорт бензину з Білорусі в Україну становив 836,5 тис. т, що дорівнює 44% обсягу українського ринку.

ІА "Вголос": НОВИНИ