Про це свідчить опитування ВЦВГД, яке було проведене напередодні Дня Росії, пише newsru.com.

За даними соцопитування, тільки 39% російських громадян точно знають назву цього свята (у 2009 році – 29%). 25% респондентів згадали неофіційну назву цього свята – «День незалежності Росії», ще чверть не змогла відповісти на запитання. Решта дали неправильні відповіді, припустивши, наприклад, що 12 червня святкують День Конституції, День народної єдності або День захисту дітей (святкуються 12 грудня, 4 листопада та 1 червня відповідно).

Що стосується сенсу свята, то лише близько десятої частки опитаних (8%) розповіли, що в цей день «була прийнята декларація про незалежність Росії». Ще 4% вказали, що «був проголошений державний суверенітет».

Близько 1% згадали вибори першого президента Росії, які, до речі, дійсно відбулися 12 червня, але 1991 року, рівно через рік. Решта «пригадали» в цей день путч (насправді 19 серпня 1991), прийняття Конституції РФ (12 грудня 1993), а 3% опитаних констатували, що була «якась подія».

Ухвалення декларації про суверенітет Росії жителі країни оцінюють більш позитивно, ніж 10 років тому. Якщо в 2005 році День Росії справжнім святом вважали тільки 26%, то сьогодні вже 43% опитаних: у тому числі 27% згодні з тим, що в той день країна стала на шлях розвитку демократії та економіки, і 16% відзначають, що Росія звільнилася від необхідності надавати економічну підтримку союзним республікам.

При цьому 11% опитаних стверджують, що для них цей день є трагічною датою, оскільки чверть століття тому саме дана подія стала початком розпаду СРСР. Насамперед про це говорять прихильники КПРФ (29%) і літні люди (20% старше 60 років). Близько чверті учасників опитування (28%) ставляться до дати нейтрально, рахуючи 12 червня лише додатковим вихідним днем ​​у році. Примітно, що 71% респондентів упевнені, що День Росії повинен бути офіційним вихідним.

12 червня 1990 на I з'їзді народних депутатів РРФСР була прийнята Декларація про державний суверенітет Російської Федерації, в якій було проголошено верховенство Конституції РРФСР і її законів над загальносоюзними (колишнього СРСР). Саме з цієї дати почався відлік історії нової Росії. Рівно рік потому на перших в історії країни всенародних прямих виборах президента перемогу здобув Борис Єльцин.

У 1992 році Верховна Рада Росії прийняла рішення оголосити 12 червня святковим неробочим днем. Але нинішня офіційна назва цього свята – «День Росії» – закріпилася за ним лише в 2002 році, коли в силу вступив новий Трудовий кодекс, де були прописані нові святкові та вихідні дні. Багато росіян продовжують як і раніше іменувати його Днем незалежності.

ІА "Вголос": НОВИНИ