Про це повідомляє «VIDIA» із посиланням на сторінку у Facebook Голови Християнського товариства українців в Італії Олеся Городецького.

Форум був організований Пасторально-Міграційним відділом УГКЦ і розподілений на три пленарні секції: перспективи пасторальної праці УГКЦ в країнах Європи, розвиток громадських організацій та їх співпраця з УГКЦ, проблематика розвитку української освіти закордоном.

«Фатіма – це особливе місце в Європі. 99 років тому в цьому віддаленому від цивілізації місці трьом діткам-пастушкам об’явилася Богородиця. Марійське місце у Фатімі вражає своєю простотою та намоленістю. Тут завжди багато людей. Так було і цього разу. За винятком хіба що великої присутності українців. Повсюдно було чути українську мову, синьо-жовті прапори та хустки були на всіх молитвах. Тисячі українців з Європи приїхали на Прощу. Разом з представниками інших народів молилися за мир в Україні. Спільна молитва на вервичці, похід з свічками та статуєю Богородиці, велична недільна Літургія та посвята українського народу Матері Божій….Все було урочисто і велично», – так описує дійство Олесь Городецький.

Участь у роботі Форуму взяли безпосередню Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), міністр освіти та науки України Ліля Гриневич, владики УГКЦ Йосиф (Мілян) та Гліб (Лончина), Посол України в Португалії Інна Огнівець, голова Європейського конгресу українців Ярослава Хортяні, голова представництва СКУ в Україні Сергій Касьянчук, голова УВКР Михайло Ратушний, голова Товариства «Святої Софії» о. Марко Семеген, пасторальні координатори для українців в Італії та Португалії, директор МІОК Ірина Ключковська, представники структур для мігрантів італійської та португальської церков, представники Пласту та СУМу та багато інших учасників та гостей.

Як анонсував голова ПМВ владика Йосиф, наступний Форум відбудеться в 2018 році в Римі і буде присвячений проблематиці дітей та молоді новітньої української діаспори в Європі.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ