На це вказують дані великого соцопитування, спільно проведеного провідними соціологічними центрами країни (КМІС, Рейтинг, СОЦІС, а також Центр імені Разумкова). Результати соцопитування приводять у своїй статті в «Дзеркалі тижня» народний депутат Ігор Гринів і польський політик Мирослав Чех, повідомляє «112 Україна».

Вони зазначають, що респондентам запропонували відповісти на питання про те, якою мовою вони спілкуються вдома. Згідно з результатами дослідження, найбільше українців, які розмовляють переважно українською мовою, проживає на заході (97,2%) і південному заході (91,6%) країни.

Російську мову в якості основної мови повсякденного спілкування використовують 24% опитаних. Стільки ж (24% респондентів відповіли, що говорять і українською, і російською мовами.

«Результати опитування свідчать, що слідом за значним збільшенням декларацій про українську національну ідентичність аналогічних змін у мовній практиці не відбулося. Люди, з цієї точки зору, консервативні і не схильні до зміни загальноприйнятої практики. Зате симптоматична ситуація в Києві, де вперше людей, які вдома розмовляють виключно українською мовою, стало більше, ніж тих, хто спілкується виключно російською», – йдеться в статті.

Соціологічне опитування було проведено чотирма найбільшими соціологічними центрами України в березні нинішнього року. У ньому взяли участь 14 тисяч респондентів, по 500 в кожній області, а в Києві, Харківській та Одеській областях — по 1 тисячі.

Області, крім названих, були об'єднані у великі регіони, щоб знизити похибку опитування. Результати дослідження дозволили створити карту суспільних настроїв української спільноти з таких питань, як національна ідентичність, мовна проблема, конфесійна приналежність, ставлення до ЄС і НАТО і т. п.

ІА "Вголос": НОВИНИ