Вплив Євросоюзу на Україну більшість опитаних (55 %) визначили як позитивний; негативним такий вплив вважають 29 %.

Найбільш позитивно оцінюють вплив ЄС у західному (78 % позитивних оцінок) і центральному (51 % позитивних оцінок) регіонах. Натомість на Сході співвідношення позитивних і негативних оцінок є приблизно однаковим (42 % і 41 %), тоді як на Півдні має місце перевага негативного бачення (48 % проти 30 % позитивних оцінок).

Серед суб’єктів найбільш значущих зовнішніх впливів на Україну опитані відзначали головним чином США (54 %) та ЄС (46 %); ще 39 % вважають, що до найвпливовіших суб’єктів належать Росія, а 29 % — МВФ.

Думки про існування потужного впливу США більше поширені на Сході (70 %) і Півдні (60 %), тоді як відносно найменше — на Заході (40 %). Щодо уявлень про визначальний вплив на нашу країну Росії співвідношення протилежне: більш поширеними такі уявлення є в західному та центральному регіонах (40...45 % згадувань), а менш поширеними — на Півдні та Сході (33...34 %).

Загалом позитивна оцінка впливу на нашу країну з боку США також переважає над негативною (44 % проти 36 %). І в цьому питанні мають місце помітні регіональні відмінності: позитивні оцінки впливу США дали 68 % мешканців Заходу, 48 % — Центру, 27 % — Сходу та 23 % — Півдня.

Вплив Росії переважна більшість опитаних (75 %) охарактеризувала як негативний, і лише 8 % вважають його корисним для України.

ІА "Вголос": НОВИНИ