Про це свідчать дані опитування Інститута соціології НАН України, повідомляє dt.ua.

Як зазначають соціологи, за роки проведення опитувань (1996–2017 рр.) у ставленні до надання російській мові статусу офіційної сталися суттєві зміни. У 1996 році більшість населення (51%) вважала за необхідне надати російській мові статусу офіційної, проти цього були налаштовані 33%. Поступово відсоток підтримки офіційного статусу російської мови зменшувався, а противників – зростав.

Питання щодо статусу російської мови по-різному сприймається у різних регіонах: категорично проти надання російській мові статусу офіційної у Західному регіоні («проти» – 88%, «за» – лише 4%), та у Центральному («проти» – 64%, «за» – 21%). Переважно підтримують надання російській мові статусу офіційної на Сході («за» – 45%, «проти» – 38%), істотно підтримують на Півдні («за» – 57%, «проти» – 31%) та на Донбасі («за» – 55%, «проти» – 14%). Водночас на Донбасі найбільше виявилося тих, хто не визначив своєї думки з цього питання (31%).

Опитування було проведене Інститутом соціології НАН України у співпраці з Благодійним фондом «Інтелектуальна перспектива» з 3 по 25 липня 2017 року в усіх регіонах України за виключенням окупованих територій серед 1800 осіб. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.
Як свідчать дані опитування Центру Разумкова, більше двох третин (68%) громадян України вважають рідною мовою українську, 14% – російську, в 17% – і українською, і російською однаковою мірою, 0,7% – інші мови.

ІА "Вголос": НОВИНИ