Останні тижні він потроху то віддалявся, то знову наближався до антарктичного льодового шельфу, від якого він відірвався. Але остання супутникова зйомка показує, що крижана брила площею близько 6000 квадратних кілометрів віддаляється від материка в морі Уедделла, повідомляє Fainaidea.

Експерти очікують, що айсберг вагою близько трильйона тонн буде дрейфувати на північ, поки не досягне східної океанської течії, відомої як Течія Західних вітрів. Зараз це один з найбільших айсбергів, які були документально підтвердженими, але супутникове спостереження вказує на початок його фрагментації. Два осколка, яким присвоєно позначення A-68b і A-68c поки що дрейфують разом з основним айсбергом, але скоро остаточно відокремляться від нього.

Вчені спостерігають не тільки за айсбергом, а й продовжують стежити за льодовим шельфом Ларсена, звідки він відколовся. Зараз, коли А-68 відходить від свого початкового місця, він оголить велику ділянку морського дна, яке знаходилося під крижаним покривом протягом 120 000 років. Ця область уже отримала охоронний статус від комісії по збереженню морських живих ресурсів Антарктики. Це дає вченим пріоритетний доступ і зберігає заборону на риболовецький промисел в утворилася бухті принаймні протягом двох років.

Також вчені планують здійснити наукові експедиції на айсберг під час антарктичного літа.

ІА "Вголос": НОВИНИ