Про це повідомив кореспондент «Вголосу».

Свято Героїв у Львові розпочалося покладанням квітів до пам’ятника головному командирові Української Повстанської Армії генерал-хорунжому Романові Шухевичу у Білогорщі.  Також представники влади та громадськості вшанували новітніх Героїв України, поклавши квіти до могил на полі почесних поховань Личаківського кладовища № 67 і № 76, де розташовані могили учасників АТО.

Опісля голова Львівської обласної ради Петро Колодій, заступник голови ЛОДА Юрій Підлісний, представники Товариства політичних в’язнів та репресованих, Спілки політичних в’язнів, Спілки офіцерів України, громадських організацій та депутати урочисто поклали квіти до пам’ятника Степану Бандері і провели віче. Від влади міста на віче не було нікого.

Голова Львівської обласної ради Петро Колодій наголосив, що тут зібралися герої, які виборювали нашу українську державу. «Безліч героїв полягли за нашу державу і сьогодні інші наші герої воюють на Сході України і нам разом потрібно зробити все, щоб ми здобули перемогу», - сказав він.

Капелан Всеукраїнського братства ветеранів ОУН-УПА отець Михайло Нискогуз побажав під час віче усім збудувати таку Україну, за яку боролися справжні герої: «Адже післямайданна влада, яка прийшла на крові «небесних сотень», нині дивує своїми діями власний народ і цивілізований світ». Він додав, що владу слід стимулювати палицею, вона повинна тремтіти і боятися свого народу. Також капелан зазначив, що лакмусовим папірцем для нинішнього президента стане рішення, чи надасть він звання Героя України сотнику УПА Мирославу Симчичу.

Голова Львівського крайового братства ОУН-УПА Олесь Гуменюк зазначив, що кожна епоха творить своїх героїв і врешті цього року влада на офіційному рівні визнала воїнів УПА. «Та ми воювали не за допомогу чи медалі, а за звільнення нашої землі від ворогів», - наголосив він.

Після віче від пам’ятника С. Бандері усі колоною вирушили до просп. Свободи. Учасники ходи покладали квіти до пам’ятних дошок, присвячених видатним діячам боротьби за незалежність України. Опісля представники молодіжних громадських організацій та студентської молоді зустрілися з представниками ветеранських і патріотичних громадських організацій на просп. Свободи, спільно поклали квіти до пам’ятника Т. Шевченка та виконали Державний Гімн України.

Також у Свято героїв у Львов пройшов пробіг естафети студентів Львівського державного університету фізичної культури за маршрутом: площа навпроти пам’ятника Р. Шухевичу – Поле почесних поховань № 76 Личаківського кладовища. Це щорічна естафета студентів Львівського державного університету фізичної культури, присвячена пам’яті героїв національно-визвольної боротьби.

ІА "Вголос": НОВИНИ