Про це повідомляє НВ

Відкриття було зроблене вченими з Аделаїдського і Абердинського університетів за допомогою тривимірного сейсмічного відображення.

Цей підводний ландшафт був сформований з потоків лави близько 35 мільйонів років тому. В цілому команда виявила 26 стародавніх потоків лави шириною до 15 кілометрів і довжиною 34 кілометри разом з вулканами, які досягають 625 метрів або близько 2000 футів у висоту.

Зараз отримані дані використовуються для того, щоб зрозуміти, що відбувається з вулканами під час виверження під водою. Справа в тому, що зазвичай підводні вулкани практично не піддаються вивченню через своє розташування.

Цікаво, що дослідники відзначають, що технологія, яку вони використовували, насправді схожа на технологію, яка використовується для отримання ультразвукових зображень ембріонів. Метод тривимірного сейсмічного відображення дає дослідникам новий спосіб поглянути на підводний вулканізм.

«Використовуючи інформацію, яку ми отримали в процесі пошуку родовищ нафти, ми змогли створити детальну карту цих древніх потоків лави, виявивши приголомшливий вулканічний ландшафт, який нагадує ілюстрації з «Володаря перснів», - прокоментував відкриття один з авторів дослідження, доктор Нік Шофілд з університету Абердіна.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ