[media=133906,133907] 

Уже сьогодні відомий хімік-технолог України візьме проби розчину цегли і на основі порівняння та ідентифікації робитиме більш точніші висновки про те, що це за знахідка, повідомляє кореспондент «Вголосу».

«Хочеться вірити, що на цій ділянці виявлено рештки фундаментної конструкції церкви – попередниці Собору святого Юра. Якщо це було б так, то це була б дуже цікава знахідка для археології Львова. Але це лише попереднє припущення. Ще будуть проводити додаткові камеральні опрацювання та польові дослідження і лише тоді науковці, архітектори та археологи скажуть: так це чи ні. Тому казати, що це рештки XIV- XVст., ми ще не можемо. Кінцевий висновок буде за науковцями через місяць-два», – розповів Олег Осаульчук, директор Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України.

Ряд фундаментів з південної та західної сторони церкви виявили минулого тижня. Рештки не співпадають з планувальною структурою сучасного Собору, тому саме це спонукає експертів припускати, що знахідка може бути фрагментами фундаменту церкви, яка існувала тут у XIV- XVст. Основи різняться конструктивно, бо вони збудовані з великогабаритних, грубо підтесаних кам’яних блоків, на відміну від фундаменту, який є у теперішнього Собору Юра. Згодом було помічено, що йдуть ще більші відгалуження у підмурівках, наразі вже є три фрагменти, які не відповідають планувальній структурі сучасного Собору.

«Щодо знахідок, і чому ми попередньо її датуємо XIV- XV століттям, то зазначу, що серед рухомого архіологічного матеріалу виявлено фрагменти цегли пальцівки завтовшки до 10 см, що вказує на те, що це є готичний період, який належить тому часу », – пояснив Остап Лазурко, молодший науковий співробітник Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України. 

Експерти запевняють, що цей об’єкт постійно дивує цікавими знахідками, які дають можливість розповісти не лише про історію пізніх пам’яток Львова, але й тих, які були у XIV столітті.

«Про те, що тут можуть бути залишки старої церкви, свідчить дослідження відомого історика, мистецтвознавця Володимира Вуйцика, який у своїх працях досліджував портрет Атанасія Шептицького і в куті цього портрету є зображення церкви», – додала Лідія Горницька, головний архітектор проекту реставрації собору.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ