Російський бізнесмен перераховував кошти в Македонію у вигляді серії платежів. Деякі з них були зроблені готівкою. Про це повідомляє BuzzFeed і Організація з боротьби з організованою злочинністю і корупцією з посиланням на МВС Македонії, передає ТСН.

Розслідування справи триває.

У прес-службі компанії «Група Агроком», що належить бізнесменові, інформацію спростували і додали, що будуть судитися з виданнями, які опублікували ці матеріали.

Іван Саввіді є уродженцем Грузії, більшу частину життя прожив в Росії і був депутатом Держдуми від провладної партії. Фінансовий стан чоловік отримав за рахунок приватизації найбільшої російської тютюнової фабрики. У Грецію він переїхав 2002 року, де купив футбольний клуб та низку ЗМІ.

Нагадаємо, що суперечка між Грецією і Македонією навколо назви останньої триває ще з 1991 року, проте глави урядів двох країн все ж дійшли згоди 12 червня 2018 року. 

Після підписання угоди в столиці Македонії пройшли акції протесту. 

20 червня парламент Македонії ратифікував договір з Грецією про перейменування країни Республіка Північна Македонія. Проте президент Колишньої Югославської Республіки Македонія Георге Іванов ветував законопроект про перейменування країни в Республіку Північна Македонія. 

Згодом парламент Македонії подолав вето президента Гьорге Іванова. Але президент наполіг, що все рівно не підпише угоду з Грецією про зміну назви своєї країни.

Пізніше лідери НАТО 10 липня запросили Македонію розпочати переговори про приєднання за умови, що членство не може настати доти, доки не буде повністю завершене перейменування країни згідно з угодою з Грецією.  Офіційна церемонія відбулась у Брюсселі 12 липня 2018 року.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ