Нагадаємо, що цей Псевдособор дав старт сталінському режиму ліквідувати УГКЦ. У документі від 7 березня 2016 року відомих вчених наголошено, що православні християни «почуваються відповідальними за злочинне мовчання, яке огортає руйнування цієї Церкви радянським режимом за участі Московського Патріархату». Цей Псевдособор відбувся у Соборі Святого Юра.

Відповідь на цю заяву дав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав, звершуючи сьогодні в Архикатедральному Соборі Святого Юра у Львові поминальну Божественну Літургію на вшанування сумних роковин 70-річчя Львівського псевдособору.

Цю сумну дату, з якої, за словами Блаженнішого, розпочався хресний шлях української греко-католицької церкви, прийшли вшанувати сотні львів’ян разом із духовенством та монашеством. «Господь Бог зробив саме нашу церкву інструментом спасіння і воскресіння українського народу, його держави», – зазначив Блаженніший.  Звертаючи до братів православних, які перепросили за злочин 1946 року він сказав слова «Прощаємо і просимо прощення». Із цими словами звертався до православних кардинал Мирослав Любачівський.

Також з нагоди роковин в Архикатедральному Соборі Святого Юра діє експозиція Львівського музею історії релігії, присвячена подіям березня 1946 року та діяльності Української греко-католицької церкви у підпіллі. Ознайомитися з експозицією можуть усі охочі.

Додамо, що події Львівського Псевдособору відбувалися 8-10 березня 1946 року. На цьому соборі було офіційно проголошено «возз’єднання» греко-католиків Галицької митрополії з Російською Православною Церквою, після чого почалася ліквідація УГКЦ та діяльність у підпіллі.

ІА "Вголос": НОВИНИ