Проблеми з електро- й водопостачанням у Венесуелі тривають. Люди змушені набирати воду в гірських джерелах. Контрольований опозицією парламент на заклик Хуана Гуайдо оголосив надзвичаний стан.

Про це інформує DW.

На електростанції в одному з районів столиці Венесуели Каракаса вранці (за місцевим часом) у понеділок, 11 березня, пролунав вибух. Про це повідомляє інформагенція AP з посиланням на очевидців, які бачили полум'я. Масштаб пошкоджень достеменно невідомий.

Три з чотирьох трансформаторів, які постачають електроенергією район Каракасу Барута, не працюють. Фахівці не можуть їх полагодити, заявив тимчасовий президент Венесуели Хуан Гуайдо.

Керівник об'єднання інженерів-електротехніків Венесуели Вінстон Кабас заявив про технічні проблеми на гідроелектростанції «Гурі», яка є ключовою для електромережі країни. «Система вразлива, крихка й нестабільна», – заявив Кабас.

Фахівець заперечив твердження уряду Ніколаса Мадуро про саботаж на гідроелектростанції та вказав на недостатні ремонтні роботи і відтік кваліфікованої робочої сили за кордон.

Перебої з електрикою призвели до проблем із водопостачанням. Дедалі більше венесуельців змушені набирати воду з гірських джерел. Багато крамниць зачинені, а люди часто не мають готівки, щоб купити їжу. На автозаправних станціях, які ще працюють, шикуються довгі черги.

Без струму потерпають і лікарні. Щоб підтримати пацієнтів у критичному стані, які залежать від медичного обладнання, використовують електричні генератори.

Уряд Мадуро провину за кількаденне зникнення електрики в країні покладає на хакерські атаки з-за кордону. Натомість опозиція каже про непрофесійні дії влади.

Тимчасовий президент Гуайдо закликав людей вийти на масові протести по всій країні у вівторок. «О третій по обіді вся Венесуела буде на вулицях», – заявив він, виступаючи перед парламентом – Національною асамблеєю.

Лідер опозиції назвав ситуацію в Венесуелі «катастрофою» і закликав парламент оголосити надзвичайний стан. Згодом контрольований опозицією законодавчий орган схвалив відповідне рішення.

Більшість членів ЄС, а також США, Канада, Австралія, чимало країн Латинської Америки й Організація американських держав – загалом понад 50 країн – визнали Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели, а контрольовану опозицією Національну асамблею – єдиним легітимним законодавчим органом країни. Однак фактично політику ще не вдалося перейняти владу в країні. Національну асамблею Мадуро практично позбавив влади два роки тому, створивши Конституційну асамблею, в якій домінують його прибічники.

Як відомо, Сполучені Штати Америки запровадили санкції щодо російсько-венесуельського банку “Єврофінанс Моснарбанк”.

ІА "Вголос": НОВИНИ