Блок Народно-Демократичних партій пропонує реформувати систему оподаткування, заявив один з лідерів блоку, лідер Християнсько-Демократичної партії України Віталій Журавський.

В ефірі ТРК "Ера" у вівторок він відзначив, що за останній час ситуація навколо оподаткування тільки ускладнилася - податки зросли, посилився податковий прес не тільки на малий і на середній бізнес, а й на державні підприємства.

"Наприклад, сьогодні 50% прибутку державних підприємств вилучається. Цим фактично їх вже поставили на коліна. Сама система оподаткування в Україні є суперечливою і складною, вона незрозуміла і змушує платників податків - суб'єктів підприємницької діяльності приховувати прибутки", - заявив Журавський.

ХДПУ, що входить до блоку НДП, пропонує встановити єдиний фіксований податок у розмірі 10% від доходу. "Давайте поступимо по-християнськи, "десятину" потрібно віддавати. Це буде просто і зрозуміло для всіх. Податки платитимуть усі, ніхто не буде нічого приховувати. Для власного спокою громадянина, чи то він підприємець, власник, чи то найманий працівник, простіше заплатити податки і спати спокійно", - сказав Журавський, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Таке оподаткування, на його думку, стимулюватиме приток іноземних інвестицій до України. Сам податок у розмірі 10% стимулюватиме економічну діяльність. "За попередніми розрахунками, вже через два роки після введення такої системи, будуть збільшені пенсії в середньому до 1000 грн. на людину і середня заробітна плата - до 2000 грн., з постійним подальшим нарощуванням. Люди повинні розуміти, що, одержуючи зарплату в конвертах, вони втрачають право на чесно зароблену пенсія, отримання банківських кредитів. Все це не дає можливості ввести повноцінну систему страхування в Україні", - відзначив він.

ForUm

ІА "Вголос": НОВИНИ