Понад 300 років тому відомий полководець шведський король Карл  XII висловився латиною досить переконливо: «Цар Московський-непримеренний ворог усіх на світі народів і прагне підкорити їх своему ярму». А ще десь за 100 років перед тим кримський хан Гірей попереджав Богдана Хмельницького про його примарні рожеві ілюзії з приводу можливих мирних відносин з Москвою: «Війни ж з Московією є неминучі і безкінечні для всіх народів». Продовжуючи думку, він писав: «незважаючи на те, що в Московії всі чини і народ майже безграмотні і багатьма рисами подібні до поганства, а жорстокістю переважають дикунів, здатні вести безглузді і довголітні війни». Принаймні, кримські татари назавжди засвоїли цей заповіт.

А що ми знаємо про кримських татар? У книгах радянської доби про них згадується тільки в період визвольної боротьби українського народу в 1648-1654 роках. Допомогли козакам у битвах на Жовтих водах, під Корсунем і т.д. Поскільки в російській історіографії власне й Україна постала тільки в 1648 році, то й кримських татар до того не було. Ну, а історія України, за тими ж джерелами, закінчилася в 1654 році Переясловською радою, так званим возз’єднанням України з Росією, то й літопис кримських татар на тому припиняється. Хоча була блискуча перемога гетьмана Івана Виговського над московським військом у 1659 році під Конотопом. Саме там кримчани на голову розбили найкращу царську кінноту. Сам цар Олексій Михайлович збирався драпанути з Москви, бо боявся нападу кримських татар. Кримське ханство ж тоді об’єднувало Крим, Прикубання, Приазов’я, Північно-Західне Причорномор’я. Столицею був Бахчисарай. Існувало ханство до 1783 року, поки і його не приєднали до Російської імперії.

У пам’яті українського народу залишилися подвиги у 1648-1654 роках Кропивницького (ігнянського) полковника Филона Джалалія, що був кримським татарином. До речі, до сьогодні на Львівщині є родини з прізвищем Джала – потомків вихідців з Криму. Але це вже інша історія.

Найбільш знаменитим в українській історії є Агатангел Кримський, видатний український сходознавець, письменник, історик української мови і літератури, академік Української Академії наук. Його батько походив з кримських татар. А сам А. Кримський знав понад 60 мов,  уславився перекладами із східних джерел. А як підсумок – був знищений Радянською владою у 1941 році, начебто, під час евакуації Академії наук України до Казахстану.

Сьогодні найбільш відомою, принаймні в Європі є співачка Джамала, яку одностайно обрали представляти Україну цього року на «Євробаченні» з піснею «19-44». У музичній формі кримчанка розповідає про трагедію кримських татар у травні 1944 року, коли сталінські сатрапи за одну добу вивезли цілий народ у пустелі Східної Азії. Який лепет з цього приводу підняли  московські засоби масової інформації з цього приводу. Але конгрес молодіжних організацій Європи визнав, що у пісні немає ніякого політичного тексту і підтримав участь Джамали у конкурсі. Дай, Боже, їй перемогти! Адже в 1944 році подібна доля випадала й українцям. Не знайшлося десятків тисяч вагонів.

Наші керманичі дуже добре оволодіти англійською мовою. Мабуть, варто розуміти і кримських татар. Для українців їх допомога завжди є важливою.

ІА "Вголос": НОВИНИ