[media=134996] 

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

«Ту Стань!» 2018 – це поєднання середньовічної культури та віртуальної реальності, це історія і сучасність з часткою майбутнього. Про новинки дійства, які здивують учасників вже зовсім скоро, розповідали засновник і директор фестивалю Василь Рожко, керівник історичної реконструкції на фестивалі, голова клубу «Чорна Галич» Ярема Іванців, майстер реконструкції середньовічної книги Валентин Колонтай та фахівець R&D департаменту SoftServe Микола Урсатій.

Розважальних нововведень в цьому році на фестивалі декілька. Ремісничі цехи – локація, де учасники зможуть ознайомитись з ужитково-побутовим мистецтвом та промисловістю Середньовіччя, взяти участь в майстер-класах. Бойова школа дасть можливість відвідувачам не лише спостерігати за лицарськими боями, а й випробувати свої сили: повправлятися з середньовічною зброєю, під наглядом тустаньських воїнів. Популярна наука – місце, на якому ви поглянете на Тустань очима дослідника: вам розкажуть про наукову роботу з наскельною фортецею, яка триває вже десятки років. Родзинкою цьогорічної програми, без сумніву, є розроблений компанією SoftServe політ у віртуальній реальності, завдяки якій ви стаєте пілотом дельтаплана й літаєте над фортецею, якої вже немає.

Серед традиційних локацій діятимуть Університет з лекціями на історичну тематику, Літературна галявина з літературною майстерністю, авторською та середньовічною творчістю, Театр порадує майстер-класами й виступами колективів з Калуша, Львова та Полтави.

Особливу увагу на цьогорічному дійстві присвятять дітям, адже у їхньому розпорядженні буде Дитяча фортеця. У дитячій програмі передбачені штурм міні-фортеці, ігри й танці, квест, археологічна пісочниця, катання на конях, стрільба з луків та каменеметних машин, постановка казки, також майстер-класи.

Організатор фестивалю і керівник історичної реконструкції Ярема Іванців розповів про мету реконструкції на фестивалі «Ту Стань!». Він стверджує, що бої, зброя, розваги, їжа – все має бути автентичним, бо люди приїжджають на цей фестиваль не для того, щоб подивитися на рештки лицарів і їхньої атрибутики, а безпосередньо на живих лицарів, живе Середньовіччя.

«Тустань – це наша спадщина. У світі немає нічого схожого. Ми з року в рік організовуємо фестиваль в Уричі, щоб показати дух українського лицарства, звитяги, а також, аби вберегти це місце від музейності. Тустань – це доказ того, що в середньовічній Європі Русь була не лише військовою потугою, а й висококультурною державою», - сказав у своїй промові Василь Рожко, засновник фестивалю «Ту Стань!».

Тринадцятий фестиваль середньовічної культури «Ту Стань!» відбудеться 3-5 серпня в підніжжі скель поблизу села Урич, що на Сколівщині.

ІА "Вголос": НОВИНИ