Народна артистка України, екс-міністр культури та колишня нардепка Оксана Білозір розповіла, чи варто, на її думку, людям мистецтва йти в політику.

«Варто і потрібно. Ми живемо з тих політичних і правових норм, які для нас встановлює єдиний державний орган, який має на це відповідні повноваження. Я маю на увазі парламент. Саме там мають бути найкращі з нас. Там мають бути представлені не тільки юристи та економісти, а й гуманітарії, чий відсоток має бути високим. Вчителі, лікарі, працівники соціальної сфери, науковці – всі ці професії мають входити у депутатський корпус Верховної Ради. Наприклад, наука зараз зовсім не представлена в українському парламенті. Це ганьба. Саме гуманітарна сфера і наука – це той перший вагон, який рухає кожну країну в її майбутнє, опираючись на її теперішнє», - пояснила Оксана Білозір.

«Таке ж можна відстежувати і в шоубізнесі: ви ж бачите, як зараз «гарно», «красиво» і підступно відрізали два «пласти» нашої музики. Всі власники ЗМІ, які сьогодні є, поділили інформаційний ринок і вирішили створити своїх кумирів. Не ми, люди, обирали цих артистів, а нам їх показали і сказали, що вони дуже круті та їх треба слухати. Мовляв, ви їх запам’ятовуйте і любіть, а ми вам все будемо розповідати. Тобто, якогось національного чи народного відбору, як і має бути, не було», - додала екс-нардепка.

«Умовно кажучи, ти маєш якийсь фах, вдосконалюєш його, потім ти піднімаєш свій рівень, ти хочеш більшого – саме так кожна нормальна людина росте у своїй праці та професії. Хтось із тебе має брати приклад, ти маєш чогось навчити, комусь підставити плече і все має відбуватись згідно логіки поступальності. Так створиться наша єдність і сила. А сьогодні нас поділити на того, кого треба любити зараз, і тих, кого треба було любити «колись». Усіх, на чиїх плечах та енергії заснована українська держава і пісня, зараз просто немає в інформаційному просторі, хоча вони дуже активні та професійні. Життєвий досвід багатьох таких, як я, і мій у тому числі (у різних сферах), зараз починають забирати і формувати якийсь новий, який базується незрозуміло на чому», - підкреслила вона.

«Мені болить душа за сьогоднішній парламент, бо я дивлюсь засідання і згадую те скликання, у яке колись прийшла я. Це була професура, науковці, керівники великих підприємств і галузей – це люди, за якими стояли десятки тисяч інших людей. Вони працювали, платили податки і дійсно знали, як вирішувати проблеми. Зараз ситуація інша. Дуже добре, що до влади прийшло молоде покоління, але мені здається, що це помічники народних депутатів. Судячи із їхніх виступів і тем, які вони піднімають, я розумію, що вони нефахові та непоінформовані. Вони не винні, що вони «не такі», ці депутати ще просто не дозріли», - підсумувала Оксана Білозір.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ