[media=150647,150648,150649,150650,150651] 

Фільм заснований на реальних подіях - повстання у сталінських концтаборах кінця 40-х років минулого століття. Тоді серед в'язнів ГУЛАГу суттєво побільшало колишніх військових, вихідців із Балтики та Західної України. Саме завдяки останнім - воїнам Української Повстанської Армії почалися масові виступи у сталінських катівнях.

Вартує уваги те, що ув'язені українські патріти боролися не за якісь полегшення, шматок хліба чи можливість «тримати зону», а за гідність людини, право на життя і честь нації. Вони принципово спілкувалися українською мовою і мужньо витримували знущання ворога.

У «Червоному» на передній план виходить зіткнення двох ідеологій: патріотичної (західняка, хорунжого УПА Данила Червоного) та радянської (східняка, льотчика Віктора Гурова). Украй різні в поглядах українці спершу відкрито конфліктують, однак згодом таки розуміють, що Україна в них одна, тож лише об'єднавши зусилля зможуть вирватися на волю.

Варто наголосити, що головну роль у фільмі зіграв львів'янин, актор, режисер, директор Львівського театру імені Леся Курбаса - Микола Береза.

На широкі екрани кінострічка режисера Зази Буадзе вийде 24 серпня - символічно, у День Незалежності України.

ІА "Вголос": НОВИНИ