Основною проблематикою розгляду на комісії була прихована зайнятість найманих працівників. Чимало роботодавців з особистих міркувань, через різні схеми уникають легального використання робочої сили, утримують працюючих без укладання з ними передбачених законодавством договорів, приховують від обліку та оподаткування розміри своїх реальних доходів та фактичної заробітної плати найманих працівників («заробітна плата у конвертах»), не здійснюють оплату внесків до соціальних фондів («подвійна бухгалтерія»).

Ігор Мочерад наголосив, що «тіньова» зайнятість спрямована проти людини, оскільки позбавляє її гарантованого права на працю, соціального, пенсійного та медичного забезпечення, мотивуючи потребу вжиття невідкладних заходів щодо обмеження масштабів «тіньової» економіки та «тіньової» зайнятості, їх згубного впливу на економіку та ситуацію в сфері зайнятості і соціального захисту населення.

Усі учасники підтримали стратегію по боротьбі з нелегальною зайнятістю і в свою чергу зобов’язались усіма зусиллями протидіяти цьому явищу.

 

Залишилося два місяці до отримання податкової знижки за навчання!

 

У сучасному світі найдорожчим ресурсом є здобуття знань. Більшість студентів навчаються на комерційній формі навчання. Саме для таких здобувачів вищої освіти в Галицькій ОДПІ на постійній основі проводяться роз’яснення щодо реалізації права на отримання податкової знижки за навчання.

У Галицькій ОДПІ відбулась зустріч виконуючого обов’язки першого заступника начальника Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області Андрія Кобільника з громадянами, на якій було наголошено, що компенсація - це, по суті, повернення частини зі сплачених податків від заробітної плати. Право на податкову знижку мають батьки студентів, їхні опікуни чи самі студенти, якщо офіційно працевлаштовані. В середньому ця сума сягає 15% від витрат, але не перевищує 1710 грн. за місяць. Тобто сума повернення кількості коштів залежить від мінімальної зарплати (1,4% від мінімальної зарплати). Право на податкову знижку мають лише громадяни України.

Відшкодовують кошти лише за звітний рік. Тобто, в 2016 році можна повернути кошти виключно за 2015 рік. Подавати декларацію на відшкодування можна до кінця поточного року. Підтвердженням витрат є квитанції про оплату за навчання в попередньому році.

Для отримання податкової знижки необхідно подати такі документи: заповнену податкову декларацію про майновий стан і доходи; довідку про доходи (з вказаним загальним доходом, єдиним соціальним внеском, пільгами (якщо є) і прибутковим податком (ПДФО); копія договору з навчальним закладом; довідка з навчального закладу, що студент дійсно там навчається. Крім того документи, які засвідчують родинні зв’язки - копія паспорта та ідентифікаційного номеру одного з батьків (того, хто оплачував навчання), а також копія свідоцтва про народження студента. Якщо ж студент працює і сам оплачував навчання, то копія його паспорта та ідентифікаційного номера. Основним документом для повернення цих коштів - є квитанція про сплату, тому важливо, щоб там був вказаний платник. Теж зазначати номер рахунку, на який повернуть кошти. Всі ці документи потрібно подавати за місцем реєстрації декларанта. Повертають гроші впродовж двох місяців і цю суму вже не оподатковують.

До податкової знижки належать також такі витрати: частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом; від суми пожертвування у різні благодійні неприбуткові фонди; на користь закладів охорони здоров’я тощо.

Андрій Степанович наголосив, що для спрощення процедури подання декларації на отримання податкової знижки, можна скористатися сервісом «Декларування он лайн» на веб-порталі Державної фіскальної служби. Сервіс дозволяє заповнити декларацію про майновий стан та доходи в режимі реального часу.

На завершення зустрічі громадяни подякували Андрію Степановичу за змістовну та корисну інформацію.

 

Актуальні зміни в законодавстві для підприємств виробників сільськогосподарської продукції

 

У Пустомитівському відділенні Галицької ОДПІ нещодавно відбулася зустріч з представниками бізнесу, а зокрема з підприємствами виробниками сільськогосподарської продукції. Під час зустрічі було вислухано проблемні питання, що виникають у роботі таких суб’єктів господарювання, запропоновано шляхи їх вирішення та попереджено суб’єктів господарювання про можливі ризики від їх участі у схемах ухилення від оподаткування, а також маніпуляцій за рахунок диференційованої системи дії спецрежимів оподаткування за видами сільськогосподарських операцій.

 

Як зазначила заступник начальника - начальник Пустомитівського відділення Галицької ОДПІ Любов Михайлів,  сільське господарство є однією з провідних галузей української економіки, яка займає четверте місце по питомій вазі в структурі ВВП (після промисловості, торгівлі та державного сектору), забезпечуючи понад 10 відс. валової доданої вартості по країні (за даними Державної служби статистики України).

З 1 січня 2016 року з набранням чинності змін до Податкового кодексу для сільгоспвиробників, як компромісне рішення, запроваджена диференційована система дії спеціальних режимів оподаткування за видами сільськогосподарських операцій. Аналіз податкової та статистичної звітності сільськогосподарських товаровиробників свідчить про збільшення обсягів реалізації готової продукції наприкінці кожного звітного року, але при цьому питома вага доходів бюджету у вигляді податків і платежів, які сплачуються сільськогосподарськими підприємствами вдвічі менша.

Представники Пустомитівського відділення висловили сподівання, що зміни в законодавстві призведуть до скорочення тінізації в аграрному секторі та адекватного  наповнення бюджету. В свою чергу представники бізнесу висловили сподівання, що зміни у податковому законодавстві матимуть позитивний вплив на ефективний розвиток економіки України.

 

Про податкову знижку за іпотекою на зустрічі в Галицькій ОДПІ

 

«Податковим кодексом України передбачено отримання податкової знижки суми процентів, сплачених платником податку за користування іпотечним житловим кредитом», – інформує начальник управління податків і зборів з фізичних осіб  Галицької ОДПІ Головного управління  ДФС у Львівській області Ігор Мочерад. Таким правом може скористатися кожен громадянин, який отримує доходи у вигляді заробітної плати. Для цього потрібно лише завітати до Центру обслуговування платників ГУ ДФС у Львівській області(за адресою: м. Львів, вул. Стрийська, 35) та надати необхідний пакет документів, а саме:

- нотаріально завірений договір іпотеки;

- оригінали і копії правоустановчих документів на квартиру;

- квитанції про оплату та сплачену процентну ставку за договором іпотеки;

- копія та оригінал паспорту;

- реєстраційний номер облікової картки платника податків (копія, оригінал);

- довідку з місця роботи про нараховані доходи;

- декларацію про майновий стан та доходи.

Ігор Михайлович зазначив, що скористатися податковою знижкою платник може до 31 грудня 2016 року.

Також необхідно пам’ятати, що у випадку, якщо платник податку до кінця року не скористався правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступний податковий рік не переноситься.

 

 

Пенсії, які перевищують 10740 гривень, оподатковуються військовим збором

 

Про це на зустрічі з платниками податків повідомив начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Ігор Мочерад. Зокрема, він зазначив, що  якщо сума пенсії (включаючи суму їх індексації) перевищує у 2016 році 10740 гривень, то частина такого перевищення є об’єктом оподаткування військовим збором.

Ставка збору становить 1,5 відсотків.  

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника, зобов’язаний утримувати збір із суми такого доходу за його рахунок.  

Водночас пенсії, призначені учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність ст. 10 Закону  України від 22 жовтня 1993 року № 3551 «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», військовим збором не оподатковуються.

Наприкінці зустрічі представники бізнесу зазначили, що завдяки таким зустрічам, можна не лише обговорити проблемні питання, а й розібратися в них та знайти алгоритм застосування податкових норм.

 

Доходи, отримані фізичною особою від іншої фізичної особи, оподатковуються за ставкою 18 відсотків

 

Завідувач сектору податків і зборів Сихівського відділення Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Маріанна Цілінська на зустрічі з підприємцями повідомила, що фізична особа, яка протягом  року отримує доходи за надані послуги від іншої фізичної особи, зобов’язана включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року. З таких доходів також необхідно  нарахувати і сплатити до бюджету податок за ставкою 18 відсотків.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за базовий звітний період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи  фізичних  осіб  –  до  1  травня  року, що настає за звітним (п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України).

Порядок оподаткування  доходів, нарахованих платнику податку  особою,  яка не є податковим   агентом   визначений    п. 168.2 ст. 168 Податкового кодексу України.

М.Цілінська та підприємці висловили сподівання на подальшу тісну співпрацю.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ