Бориспільська міськрада прийняли рішення, що дозволяє ТОВ «Бісквітний комплекс «Рошен» провести експертно-грошову оцінку ділянок площею 11 га. Якщо ціна влаштує раду, то вона зможе продати землю вже в наступному році.

Про це написала Вікторія Білоус у «KиевVласті», передають Наші гроші.

20 листопада депутати Бориспільської міської ради підтримали проект рішення про проведення експертної грошової оцінки трьох земельних ділянок, які знаходяться в суборенді у ТОВ «Бісквітний комплекс «Рошен». Мова йде про три ділянки – площею 7,45 га (кадастровий номер 3210500000: 04: 022: 0008), площею 2 га (3210500000: 04: 022: 0004) та площею 1,81 га (3210500000: 04: 026: 0011).

Зазначається, що «БК «Рошен» зобов’язали укласти договори про сплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельних ділянок, після чого виконавчий комітет міськради укладе договір на виконання робіт по проведенню експертної грошової оцінки ділянок.

Також депутати розглянули проект рішення «Про прийняття в комунальну власність територіальної громади міста Бориспіль від ТОВ «БК «Рошен» основних засобів по об’єкту «Будівництво фабрики з виробництва виробів з борошна по вул. Привокзальна, 82».

Рішення прийняли зі змінами – депутати схвалили пункт про передачу «Бісквітним комплексом «Рошен» на баланс КП «Виробниче управління комунального господарства» інженерних мереж закритого зливного колектора, виведеного за межі ділянки, що відведена під будівництво, загальною протяжністю 1045 погонних метрів загальної вартістю виконаних робіт 10,78 млн грн. Водночас, на думку депутатів, пункти про передачу на баланс міста об’єктів капремонту асфальтобетонного покриття проїжджої частини вул. Привокзальна вартістю 15,2 млн грн. і дороги в рамках промислової і комунально-складської зони об’єкта вартістю 15,3 млн грн. суперечать законодавству.

Всі три об’єкти «Бісквітний комплекс «Рошен» просив включити в суму пайової участі.

Як розповів мер Борисполя Анатолій Федорчук, було прийнято перше рішення, яке дозволяє тільки провести експертну грошову оцінку землі. «Її визначить незалежний експерт, який буде обраний спеціально створеною комісією. На всю процедуру необхідно мінімум два-три місяці. Яка вартість буде визначена – ми можемо тільки здогадуватися… Сьогодні «Рошен» платить майже 2 млн грн до бюджету щорічно. Навіть якщо ми зупинимося на цифрі 50 млн для продажу, таку суму з податків ми отримали б протягом 25 років. А так ми її отримаємо відразу», – розповів Федорчук.

Депутат Бориспільської міськради Олег Романов зазначив, що депутати подумають, чи погоджуватися на продаж землі. «Так, зроблено перший крок до продажу «Рошену» землі. Уже в наступному році нам буде відома вартість, яку запропонує комплекс, і будемо приймати рішення з продажу. Позитивним воно буде або негативним – зараз складно сказати», – розповів депутат.

Від «Наших грошей»:

Весною цього року бориспільські депутати не прийняли рішення про проведення експертної грошової оцінки трьох земельних ділянок загальною площею 11,26 га, які перебувають у користуванні ТОВ «Бісквітний комплекс «Рошен» – не вистачило одного голосу.

Як розповідав голова «Roshen» В’ячеслав Москалевський, комплекс у Борисполі побудовано на п’яти ділянках загальною площею 19 га, що перебувають у суборенді у комунальних підприємств. «Roshen» вже тривалий час намагається домовитися з місцевою владою про покупку землі за 50 млн грн. За словами Москалевського, ще в 2015 році їм пообіцяли продати землю.

Як повідомляли «Схеми», у 2015 році одну з ділянок площею 7,45 га (3210500000:04:022:0008), яку наразі у Борисполі готують для продажу, «БК «Рошен» отримав у суборенду від КП «Виробниче управління комунального господарства». Останнє в сою чергу отримало землю, скориставшись нормою, що для надання ділянок комунальникам аукціон не потрібний. Таким чином, землю «Рошен» отримала на позаконкурсних умовах.

Окрім того, у 2015 році йшлося про 130 млн грн. пайового внеску компанії в бюджет міста. Наступного року в інтерв’ю виданню «Ліга.нет» Москалевський підтвердив, що місту потрібно віддати 130 млн грн., але компанія налаштована торгуватися: «Будемо торгуватися з депутатами – мова про 10 % від вартості кошторису в бюджет міста. Вартість проекту – 1,3 млрд грн. Тобто потрібно віддати 130 млн грн. Але я цього робити не буду, в документах написано «до 10%». Я пропоную їм 30 млн грн. Не влаштовує – будемо розглядати інші варіанти».

Кінцевим бенефіціаром ТОВ «Бісквітний комплекс «Рошен» є президент України Петро Порошенко.

ІА "Вголос": НОВИНИ