Боти спотворювали громадську думку з фейкових акаунтів задля інтересів екс-прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та колишнього депутата Миколи Мартиненка. Відповідне розслідування провели «Схеми».

Під час розслідування вияснилось, що боти залишали під постами Яценюка та інших його однопартійців свої коментарі, у яких захищали політиків від критики.

В оприлюдненому за 2015 рік звіті міститься інформація про кількість коментарів, які залишили боти. До прикладу наводиться пост Яценюка про членство України в НАТО. З фейкових акаунтів залишили майже три сотні коментарів.

Журналісти «Схем» виявили чимало коментарів, які були замовними. У них боти всіляко розхвалюють політиків, а запитання про відсутність реформ та погану боротьбу з корупцією переводять на президента.

Розслідування показали, що прихильники Яценюка коментують як його сторінку, так і інших представників «Народного фронту», а також є прибічниками колишнього нардепа Миколи Мартиненка.

Система працює для того, щоб впливати на думку українців та відбілювати репутацію політиків. Політтехнолог Дмитро Раімов переконаний, що лише 9-10% людей ( в тому числі ботів) залишають коментарі, а 90% українців їх читають та роблять певні висновки.

ІА "Вголос": НОВИНИ