Китай дозволить усім парам народити третю дитину. Це несподіваний крок, спрямований на уповільнення зниження народжуваності в країні, оскільки зростають ризики для довгострокових перспектив економіки через швидке старіння населення.

Про це інформує сайт Bloomberg з посиланням на китайські ЗМІ.

На засіданні під головуванням президента Сі Цзіньпіна в понеділок Політбюро Комуністичної партії вирішило пом'якшити поточне обмеження щодо двох дітей, заявивши, що «дозволити кожній парі мати по троє дітей та впровадження відповідної політики підтримки допоможе поліпшити структуру населення», повідомляє репортаж офіційного агентства новин Сіньхуа. Наразі незрозуміло, коли цей крок набуде чинності, хоча на зустрічі обговорювались основні політичні заходи, які слід вжити в період до 2025 року.

Китай поступово реформує свою жорстку політику народжуваності, яка протягом десятиліть обмежувала більшість сімей лише однією дитиною,  мати другу дитинудозволено з 2016 року. Однак ця реформа мало вплинула на рівень народжуваності.

Деякі урядовці, включаючи дослідників центрального банку Китаю, закликають повністю скасувати обмеження народжуваності. Дебати активізувались після результатів останнього національного перепису населення в Китаї на початку цього місяця, який показав зменшення кількості працездатного населення країни за останнє десятиліття.

Політбюро також оголосило, що уряд «буде обережно піднімати вік для виходу на пенсію поетапно», згідно зі звітом «Сіньхуа». У Китаї один з найнижчих офіційних пенсійних віків у світі, а Комуністична партія оголосила про плани реформування системи минулого року.

Зниження народжуваності означає, що населення Китаю, яке зараз становить 1,41 мільярда, може почати скорочуватися до 2025 року, згідно з оцінками Bloomberg Economics. Торік на тлі невизначеності пандемії коронавірусу народилося 12 мільйонів новонароджених, найнижча кількість з 1961 року.

Зміни в політиці щодо народжуваності швидко висміяли в китайських соціальних мережах. Багато людей, зокрема, нарікали на той факт, що подружні пари з домогосподарств з однією дитиною тепер повинні будуть виховувати трьох дітей, підтримуючи чотирьох літніх батьків та погашати значну заборгованість. Це також викликало занепокоєння з приводу зайнятості жінок, деякі з них заявили, що жінкам стане ще важче влаштуватися на роботу, оскільки компанії навряд чи будуть готові нести витрати.

Експерти тим часом зазначають, що нова політика Китаю щодо трьох дітей - це крок у правильному напрямку, але цього недостатньо для подолання неминучої демографічної затримки економіки. Інші кроки, включаючи політику, прихильну до народження та виховання дітей та збільшення пенсійного віку, необхідні якнайшвидше, доки Китай має шанс уповільнити загрозу скорочення своєї робочої сили, що насувається, та зменшити старіння населення.

Читайте більше новин від ІА Вголос за посиланнями:

З'явилися деталі смерті українського посла в Таїланді

Україна відправила Індії гуманітарну допомогу (фото)

 

ІА "Вголос": НОВИНИ