Brexit володіє потенціалом для розпалювання воєнізованого насильства в Північній Ірландії.

Про це йдеться в доповіді Незалежної комісії по звітності (IRC) для моніторингу воєнізованих груп в Північній Ірландії.

Зазначається, що IRC була створена в 2015 році після підвищення напруженості в Північній Ірландії. До складу комісії входять чотири представники, призначені урядами Великобританії, Ірландії та Північної Ірландії - Джон МакБерни, Моніка Маквільямс, Тім Про'Коннор і Мітчелл Райса.

Як відомо, етнологічний конфлікт в Північній Ірландії між протестантами і католиками формально тривав з 1960-х років. Завершено його було в 1998 році підписанням Белфастскої угоди.

У звіті IRC йдеться, що великі труднощі виникли через Brexit, і майже трирічного відсторонення від влади переданого, що розділяє уряд.

Поліція по обидві сторони ірландського кордону заявила, що майбутній вихід Великобританії із Європейського союзу, який гарантував безперешкодну торгівлю через кордон, може призвести до розпалювання насильства серед невеликих націоналістичних і профспілкових угруповань, які продовжують діяти.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон попросив вибачення перед своїми громадянами за те, що не зміг виконати обіцянку щодо Brexit.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ