Депутати Бродівської районної ради, що на Львівщині, вимагають від центральної влади належно відреагувати на розпалювання міжнаціональної ворожнечі польських посадовців під час заходів у Гуті Пеняцькій на Бродівщині.

Про це йдеться у заяві, яку ухвалено 24 лютого 2020 року на сесії Бродівської районної ради з ініціативи голови фракції ВО «Свобода» Володимира Чехута, інформує прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода»

Як відомо, 23 лютого 2020 р. у Бродівському районі на місці спаленого нацистами в часи Другої світової війни села Гута Пеняцька відбулися польські заходи із вшанування пам’яті місцевих жителів.

«На жаль, Гута стала місцем провокацій з боку польських чиновників. Зокрема, пам’ятаємо, як у 2018 р. держсекретар Канцелярії президента Польщі Адам Квятковський зачитав звернення від Анджея Дуди, в якому українців було звинувачено «в геноциді» місцевих поляків. Подібні заяви лунали і в 2019, і 2020 роках. Цього року в листі президента Польщі, який цитував Анджей Дуда йшлося, що «українські солдати на службі у німців та націоналісти знищили близько тисячі осіб», що «злочин у Гуті-Пеняцькій є шокуючим свідченням того, що насправді означала тодішня антипольська акція, що була нічим іншим, як геноцидною етнічною чисткою».

Хочемо нагадати, що раніше на сесії Бродівської районної ради ухвалено звернення до Президента України, Верховної Ради України, Міністерства закордонних справ, Служби безпеки України щодо ксенофобських заяв польських урядовців біля пам’ятника на місці с. Гута Пеняцька в Бродівському районі. Рада вимагала висловити ноту протесту польському президентові та уряду та визнати персонами нон ґрата посадовців, які брали участь в зазначених заходах, зокрема державного секретаря Канцелярії президента РП Адама Квятковського.

На жаль, українська влада не продемонструвала державницької позиції і як результат – далі лунають антиукраїнські заяви. Засуджуючи дії польських посадовців під час заходів на місці Гути Пеняцької, хочемо нагадати деякі історичні факти, які заперечують польську українофобську версію подій. У період Другої світової війни село Гута Пеняцька було одним з найбільших центрів базування польських бойовиків та більшовицьких диверсійних з'єднань на Галичині, які спільно тероризували навколишні українські села.

28 лютого 1944 року німецька окупаційна влада провела військову операцію з ліквідації польсько-більшовицького загону. Село зазнало руйнування. На початку 80-х років радянсько-польська пропаганда поширила неправдиву версію про знищення села дивізією "Галичина" та вояками УПА. Ця версія активно поширюється і сьогодні у Республіці Польща з метою дискредитації українського національно-визвольного руху та приховування злочинів окупаційної політики Польщі на західноукраїнських землях. Питання кількості мирних жертв - поляків та українців, які проживали у Гуті Пеняцькій, є невивченим. На місці встановленого пам'ятника немає захоронень. Пам'ятник встановлено 2005 року незаконно. Звинувачення, які лунають від найвищих посадовців РП на адресу українського народу, є безпідставними та нічим не обґрунтованими, вони принижують честь і гідність українців, формують негативний імідж України перед світовою спільнотою.

Відтак, розцінюємо позицію Польщі до трактування подій у Гуті Пеняцькій в часи Другої світової війни як складову антиукраїнської пропаганди з боку офіційної Варшави. Вважаємо, що українська влада має належно відреагувати на розпалювання міжнаціональної ворожнечі, яке стоїть за т.зв. поминальними заходами в Гуті Пеняцькій», - зазначено в заяві.

ІА "Вголос": НОВИНИ