За словами голови фракції ВО «Свобода» Володимира Чехута, рада вимагає висловити ноту протесту польському президентові й уряду та визнати персонами нон ґрата посадовців, які брали участь в зазначених заходах, зокрема державного секретаря Канцелярії президента РП Адама Квятковського.

Про це повідомили у прес-службі Львівської обласної організації ВО «Свобода».

Як йдеться у зверненні, цього року на заходах в Гуті Пеняцькій уперше звинувачення «в геноциді» у бік українців пролунали від імені президента Польщі Анджея Дуди.

«Хочемо нагадати деякі історичні факти, які заперечують польську українофобську версію подій у Гуті Пеняцькій. У період Другої світової війни село Гута Пеняцька було одним з найбільших центрів базування польських бойовиків та більшовицьких диверсійних з'єднань на Галичині, які спільно тероризували навколишні українські села. 28 лютого 1944 року німецька окупаційна влада провела військову операцію з ліквідації польсько-більшовицького загону. Село зазнало руйнування. На початку 80-х років радянсько-польська пропаганда поширила неправдиву версію про знищення села дивізією «Галичина» та вояками УПА. Ця версія активно поширюється і сьогодні у Республіці Польща з метою дискредитації українського національно-визвольного руху та приховування злочинів окупаційної політики Польщі на західноукраїнських землях.

Питання кількості мирних жертв ‒ поляків та українців, які проживали у Гуті Пеняцькій, є невивченим. На місці встановленого пам'ятника немає захоронень. Пам'ятник встановлено 2005 року незаконно. Звинувачення, які лунають від найвищих посадовців РП у бік українського народу, є безпідставними та нічим не обґрунтованими, вони принижують честь і гідність українців, формують негативний імідж України перед світовою спільнотою. Вважаємо, що українська влада має належно відреагувати на розпалювання міжнаціональної ворожнечі, яке стоїть за «поминальними заходами» в Гуті Пеняцькій», – йдеться у зверненні.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ