DW пише, що відповідно до закону, британські правоохоронці відтепер можуть розпочати розслідування у разі підозри, що якісь активи вартістю від 50 тисяч фунтів стерлінгів придбані політично значимими особами, зокрема, через підставних осіб, на гроші з офшорних компаній чи за готівку невідомого походження.

«Політично значимими особами» вважають політиків, у тому числі депутатів різних рівнів, колишніх та діючих держслужбовців, а також високопосадовців державних підприємств.

Дія закону також поширюється і на пов'язаних з цими «політично значимими особами» людей, зокрема на родичів та помічників. Майно може бути конфісковано у разі, якщо походження коштів так і не доведуть. Конфісковане добро може потрапити як до британської казни, так і до казни країни, що доведе – кошти виводились саме з її бюджету.

Що цікаво, у Transparency International UK зазначають, що кожні 4 з 10 елітних квартир чи будинків у Лондоні можуть бути придбаними за корупційні гроші, виведені з інших країн. А загалом організація має інформацію про підозрілі купівля лондонської нерухомості на понад 4 мільярди фунтів.

Предметом розслідування можуть стати також навчання дітей політиків, зокрема й з України, у Великій Британії, відпочинок, лікування тощо. 

ІА "Вголос": НОВИНИ