Королівський об'єднаний інститут оборонних досліджень (RUSI) у Великобританії опублікував дослідження злитих у мережу електронних листів Москви. У них ідеться про роботу з дестабілізації України зсередини.

Про це пише Media Sapiens із посиланням на сайт EU vs disinfo.

Як повідомляється на сайті кампанії «ЄС проти дезінформації», викладені у мережу електронні листи (Surkov Leaks) описують період, починаючи з 2014 року. Серед листів є і переписка Владислава Суркова, помічника президента РФ Володимира Путіна.

Відомо, що за своїм проєктом «Новоросія» Москва планувала відокремити південно-східну Україну з 2014 року. Українські області поділили на Новоросію, Малоросію і Галичину. Відповідне членування України є на карті, розміщеній у матеріалах дослідження. Коли проєкт «Новоросія» провалився, Кремль створив «маріонеткові Л/ДНР».

Електронні листи підтверджують, що Москва почала активно пропагувати сепаратизм в Україні, спрямований на федералізацію країни, що триває і понині. Зокрема, цим активно займалися політики партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктор Медведчук і Євген Мураєв.

Приховано Кремль переслідував низку інших тактик впливу щодо України, включаючи втручання у вибори, організацію і фінансування загальноукраїнської кампанії за «м'яку федералізацію», спроби змінити національну конституцію і створити альтернативний центр влади. На місцевому рівні ці зусилля підтримували як ідеологічні союзники, так і платні співробітники.

«Робочі рамки для такої підривної роботи були розроблені переважно українцями, багато з яких втекли до Росії після Євромайдану. Вони мали інсайдерські знання про вразливі місця України, які можна ефективно використовувати», — йдеться у дослідженні.

Аналітики пишуть, що Кремль займався ретельним дослідженням тонкощів українського менталітету, щоб зрозуміти світогляд українців і виявити їх вразливі місця. Потім, використовуючи медіа, підставні групи, провокаторів і платні мітинги, Росія створила «віртуальну реальність», покликану змусити Україну приймати рішення, які відповідають цілям РФ.

Співавтори дослідження — британський депутат Роберт Сілі й головна редакторка Euromaidan Press Аля Шандра.

Як писав «Вголос», група українських хакерів «Кіберхунта» заявила, що отримала доступ до листування помічника президента Росії Владислава Суркова, в якому йдеться про підривну роботу в Україні з дестабілізації.

ІА "Вголос": НОВИНИ