Тепер можна сподіватися, що нова форма терапії буде доступна в Британії протягом наступних п'яти років, повідомляє Science Alert.

Два літніх пацієнти страждали від стану, який називається дегенерацією жовтої плями – пов'язаного з віком стану сітківки, який відповідає за приблизно половину всіх випадків сліпоти. Це хвороба включає в себе руйнування шару клітин за світлочутливими колбочками і паличками, які утворюють сітківку ока.

З плином часу ця стійка дегенерація може поступово розширюватися в сліпу пляму, яке заважає зору людини. Причини захворювання не ясні, але ризик отримання цього стану значно зростає в осіб старше 50 років.

Новий спосіб лікування цієї хвороби був розроблена вченими з Університетського коледжу Лондона за допомогою співробітників Національного інституту досліджень в галузі охорони здоров'я. Процедура проводиться всього за 45 хвилин під місцевою анестезією. Всього з однієї ембріональної стовбурової клітини отримують 6-міліметрову ділянку з 100000 пігментних клітин сітківки.

«За кілька місяців до операції мій зір був дійсно жахливим, я не міг нічого побачити правим оком. Це чудово, що зробила команда, і мені так пощастило, що мені повернули мій зір», – сказав журналістам один з учасників експерименту, 86-річний Дуглас Уотерс.

12-місячне наступне клінічне спостереження за Уотерсом і ще одним пацієнтом показало, що обидва учасники експерименту продемонстрували значні поліпшення. У той же час, трансплантовані клітини не були ідеальною заміною, лікарі фіксували невеликі ознаки відторгнення. Проте, обидва пацієнта, як відзначають медики, «залишалися відносно здоровими» і повідомили про поліпшення зору.

Після успіху в лікуванні двох пацієнтів лікарям дозволили продовжити експеримент ще на восьми. Якщо метод ще раз доведе свою ефективність, фахівці сподіваються впровадити його в клінічну практику по всьому світу протягом найближчих п'яти років.

ІА "Вголос": НОВИНИ