Вчені розкрили раковину молюска, що стало для тварини смертельним.

Раковина молюска активно росте лише у літні місяці, формуючи кільця, схожі на кільця дерева, і дізнатися точний вік можна простим підрахунком таких кілець.

Дослідники спершу мали намір за товщиною кілець на раковинах молюсків визначити те, яким чином у минулому змінювалася температура морської води. Молюски виду Arctica islandica були і раніше відомі своєю високою тривалістю життя, тому вчені розраховували за їхніми річним кільцям відновити картину зміни клімату.

Спочатку біологи невірно порахували кількість кілець, однак і цього вистачило для встановлення нового рекорду, 405 років. Повторне вивчення дозволило виявити 507 кілець, що з урахуванням року вилову тварини, 2006, дає рік народження – 1499 рік.

Зазначимо, що ще у 1980-тих роках біологи скептично дивилися на можливість двостулкових молюсків прожити більше ста років, проте подальші знахідки раковин дозволили переглянути уявлення вчених про довголіття цих тварин. Радіоізотопний аналіз, проведений дослідниками, також підтвердив їхні підрахунки: можлива помилка не перевищує двох-трьох років.

Тварина отримала посмертно власне ім'я Мін, на честь однойменної династії китайських імператорів, яка правила країною на момент появи молюска.

Джерело: Лента

ІА "Вголос": НОВИНИ