Вчені заявили, що дуже заразний британський штам COVID-19 стане найбільш домінуючим штамом у світі.

Про це заявила професор Шарон Пікок, керівник консорціуму COVID-19 Genomics UK, про штам Великобританії, відомий як B.1.1.7, пише NYPost.

Пікок переконана: як тільки ми опинимося на вершині пандемії, або вірус стане невірулентним, тоді ми подолаємо його, але для цього знадобиться років 10.

Вперше штам був виявлений у місті Кент, що на південному сході Англії, у вересні 2020 рроку, а зараз він поширився на 34 штати США. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань, щонайменше 932 американці заразилися цим штамом.

Докази свідчать, що вакцини менш ефективні проти цього штаму, але вчені побоюються, що він стане подібним до південноафриканського штаму, який є ще стійкішим до щеплення.

У Великобританії за добу виявляють 30000 позитивних випадків штамів, 10 відсотків з яких відбирають для геномного секвенування, щоб перевірити, чи вірус мутує.

Є певні особливості, які роблять штами вірусів більш трансмісивними, смертельними або стійкими до вакцинації й дослідники шукають ці фактори.

Цей вірус теж продовжує видозмінюватися, причому додаткова мутація у британському варіанті була помічена принаймні в 21 випадку.

Вихід один: продовжувати вакцинацію і знижувати передачу інфекції, переконаний професор Раві Гупта, експерт з інфекційних хвороб Кембриджського університету.

Вчені по всій земній кулі пильно спостерігають за новими варіантами, які з’явились у Великобританії, Південній Африці та Бразилії – і які всі зараз розповсюдились у США.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ