Британський варіант коронавірусу зробив новий виток, що стосується мутації у невеликій кількості випадків, який, на думку вчених, робить його подібним до південноафриканського та бразильського варіантів та може зменшити ефективність вакцин.

Поява мутації на британський штам, підкреслює, наскільки складним буде блокування COVID-19 навіть після вакцинації, пише Reuters.

В Громадському здоров’ї Англії (PHE) заявили, що було 11 повідомлень про британський штам, який має мутацію E484K, поширену переважно на південному заході Англії.

Ця мутація, яка виникає на спайковому білку вірусу, є аналогічною до південноафриканського та бразильського штамів.

PHE уважно стежить за ситуацією, і проводить усі необхідні втручання в галузі охорони здоров'я та посилені заходи з відстеження контактів та контролю.

Кілька лабораторних досліджень показали, що вакцини та терапія антитілами менш ефективні проти південноафриканського варіанту.

Вакцина добре працювала проти британського штаму, який спочатку не мав мутації E484K.

Експерт Калум Семпл заявив, що E484K є «мутацією, що викликає найбільше занепокоєння», і «сталася спонтанно» у британському штамі.

Назва E484K схожа на координати карти: число 484 – це точне місце мутації, буква Е – амінокислота, якою вона була спочатку, а буква К – амінокислота, до якої вона мутувала.

Занепокоєння щодо південноафриканського варіанту з його мутацією E484K вже спонукало владу Англії розпочати масовий контроль у районах, де випадки цього варіанту були виявлені у людей.

Хоча кількість хворих новою мутацією невелика, це означає, що недостатньо просто запобігти ввезення нових штамів із інших країн.

За даними Інституту Джона Хопкінса, у Великобританії зафіксовано більше 3 863,7 тисяч інфікованих COVID-19, з яких понад 108 тисяч загинули.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ