Україна створить новий альянс з Британією та Польщею. Ця новина, без сумніву, є важливою для нас у час російської агресії, та посилює віру у те, що з нами на міжнародній арені готові рахуватися. Утім, поруч з цим, без відповіді досі залишається питання виконання Будапештського меморандуму. Документу, який мав би гарантувати Україні безпеку після відмови від ядерної зброї. Утім через різне значення слів у 4 примірниках документів чи через небажання сторін-підписантів безпекові гарантії так і залишились на папері.

 Що таке Будапештський меморандум?

Будапештський меморандум - це міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року про неядерний статус України. Підписали її Україна, Росія, Велика Британія та Сполучені Штати Америки. 

Будапештський Меморандум став логічним завершенням перемовин і дипломатичних напрацювань до того.  Адже один із перших кроків на цьому шляху ще у жовтні  1991 року зробила Верховна Рада -  Заявою про без'ядерний статус нашої держави.  І хоч багато документів готували за часів Леоніда Кравчука, підпис на знаковому Будапештському меморандумі стоїть усе ж Леоніда Кучми – тогочасного переможця президентських виборів. 

Увага світу до нашої країни була не випадковою. Адже у 90-их ми мали третій за розміром ядерний арсенал. Це сотні міжконтинентальних балістичних ракет, стратегічні бомбардувальники, ядерні боєзаряди стратегічної зброї та тактичні ядерні боєзаряди.

«Великі держави були зацікавлені в ядерному роззброєнні країни, яка була слабка і політично, і економічно. Але так сталося, що доля розпорядилась на нашу користь величезним не тільки ядерним, а військово-технічним потенціалом колишнього Радянського Союзу», - пояснює народний депутат України VII скликання Юрій Михальчишин. 

За його словами, цей меморандум – це лише декларація про наміри. Наміри були начебто благородні. Але, зважаючи на реалії 1994-го, що свідчать насамперед про егоїстичність цих намірів. Бо Україна з ядерним  і неядерним стратегічним озброєнням заважала усім. 

«Тому ядерне роззброєння України і знищення всього військово-технічного потенціалу, я на цьому наголошую обов’язково, було консенсусом усіх зацікавлених гравців», - вважає Михальчишин. 

Що обіцяли Україні?

Якщо проаналізувати текст Будапештського Меморандуму, то І Росія, І Сполучені Штати, і Велика Британія у разі відмови від ядерної зброї обіцяли Україні захист. 

Перш за все, це повага незалежності, суверенітету. Також утримування від загрози силою, її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України. У документі також вказано, що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти неї, крім цілей самооборони або будь-яким іншим чином згідно зі Статутом ООН. Зобов’язувались сильні світу цього  утримуватись і від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, отримати будь-які переваги.

Зрадили «свої»

Утім для Росії ці слова лишились радше на папері. Адже Путін, кажуть експерти, зверхньо і зухвало порушив безпекові гарантії, 8 років тому вторгнувшись в Україну.

«Ми сьогодні маємо абсолютно всі факти окупації Сходу країни, Криму.  Ми маємо економічний тиск, який здійснюється сьогодні через невикористання наших систем транспортних, тобто добудова Північного Потоку-2 Росією. І третє - це те, що вона постачає в ОРДЛО, в нас є чітке підтвердження, зброї. Тобто фактично всі ці пункти, які тоді були надано гарантією для України, коли вона здавала весь свій потенціал потужний ядерної зброї, фактично абсолютно знівельовано», - переконана народна депутатка України VIII скликання Оксана Юринець.

Чи є майбутнє у минулого Меморандуму?

Аналізуючи зухвале вторгнення Росію в Україну і сучасний розподіл впливу на міжнародні арені, експерти сходяться на тому, що підписаний у Будапешті Меморандум не має ніяких перспектив. 

«Це був декларативний документ. Жодної юридичної сили він не має. Сьогодні країни-підписанти або відверто його ігнорують, або відверто його порушують. Тому потрібно розробляти нові механізми кричних міжнародних домовленостей і опиратися на них», - пояснює політичний оглядач Віктор Біщук.

 Що зброя могла бути гарантією недоторканості українських кодонів вважає і доктор політичних наук Микола Бучин.

«Це є колосальна помилка з боку української влади, з боку України. Тому що ми знехтували чинником сили на міжнародній арені. Вважали, що тільки норми міжнародного права і гарантії, підписані у Меморандумі, є достатні для реальної безпеки нашої держави. Ми не врахували, що політична кон’юнктура може мінятися», - наполягає професор Микола Бучин. 

 Більше про значення Будапештського Меморандуму, а також те, які держави сьогодні володіють ядерною зброєю – дивіться вже сьогодні о 19:00 в ефірі телеканалу НТА в проєкті «Підсумки.Наживо».

 

Олег Галів для ІА «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ