Перебуваючи у Варшаві, міністр енергетики США Рік Перрі заявив, що Вашингтон не виключає введення санкцій у відповідь на побудову газогону Nord Stream 2.

Про це повідомляє «Польське радіо».

Політик повторив, що Вашингтон — проти російсько-німецької інвестиції.

Сполучені Штати вже тривалий час наголошують, що проект другої гілки «Північного потоку» порушує енергетичну безпеку в Європі. Президент Дональд Трамп неодноразово критикував у зв’язку з цим Німеччину та закликав Берлін купувати американський газ.

Американці не виключать введення санкцій проти компаній, пов'язаних із проектом, хоча вони наголошують, що це — один із можливих варіантів. Те саме вчора у Варшаві повторив Рік Перрі. «Сполучені Штати не підтримують Nord Stream 2 і я не бачу жодного сигналу, аби ми будь-коли могли би підтримати цей проект. Санкції — це один із варіантів президента», — сказав Перрі.

Газогін Nord Stream 2 будує російський газовий монополіст «Газпром». У проекті беруть також участь компанії з Німеччини, Австрії, Великої Британії та Франції. Згідно зі задумом, газогін має подвоїти об’єми газу, що транспортується з Росії до Німеччини, в обхід України та Польщі.

Проти цього проекту виступають, зокрема, Польща, Україна, країни Балтії та Словаччина. Польська влада хоче, щоб Європейська комісія підпорядкувала цю інвестицію законодавству Європейського Союзу. Таким чином, Nord Stream 2 може стати збитковим для «Газпрому».

Запланований Росією газогін дном Балтійського моря має почати постачання газу вже наступного року.

Як повідомляв «Вголос», рішення Трампа щодо санкцій за Nord Stream 2 залежить від позиції Польщі.

ІА "Вголос": НОВИНИ