Про це повідомляє Урядовий портал.

Гройсман під час спільної прес-конференції з Расмуссеном у Данії наголосив, що Україна пропонує європейським споживачам надійний і захищений спосіб постачання газу - на противагу російському проекту «Північний потік-2», який є новим видом гібридної зброї.

«Це не просто газопровід. Це новий вид гібридної зброї, яка поставить в залежність всі країни - споживачі. Україна пропонує захист і надійне постачання газу до європейських споживачів», - зазначив Гройсман.

Зі свого боку, Расмуссен, як повідомляється, «запропонував винести обговорення проекту на загальноєвропейський рівень, з метою серйозно і зважено проаналізувати всі ризики і роль України як транзитера палива».

Як відомо, «Північний потік-2» - це проект газопроводу з Росії до Німеччини в обхід України через Балтійське море. 51% акцій належить російському Газпрому. РФ хоче побудувати дві нитки газопроводу (до 55 млрд кубометрів газу на рік). Брюссель і Берлін обіцяють гарантувати транзит газу через Україну навіть після будівництва «Північного потоку-2». Водночас спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер вважає, що цей проект ставить Україну політично в більш вразливу ситуацію і називає його суто політичним.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ