Про це заявив головний фінансовий директор зареєстрованої в Швейцарії Nord Stream 2 AG Пол Коркоран, пише «Сегодня».

За його словами, перешкодою для будівництва «Північного потоку – 2» стане законопроект, що розширює перелік підстав, за якими данський уряд зможе відмовляти в дозволі на будівництво в своїх територіальних водах. В цьому аспекті до екологічних ризиків додадуться міркування національної безпеки.

За даними європейських ЗМІ, документ підтримують всі основні політсили Данії і, згідно з прогнозами, він вступить в силу вже в січні 2018 року, що змусить «Газпром» змінити маршрут «Північного потоку». За словами Коркорана, це «стане причиною можливої ​​відстрочки», а також «збільшить вартість» проекту.

Інформацію також прокоментували в «Нафтогазі України».

«Очікуваний термін будівництва і запуску «Північного потоку – 2» відкладається. Не скасування, але важливо», – підкреслили в прес-службі «Нафтогазу».

Нагадаємо, раніше Єврокомісія схвалила пропозицію про поширення європейського енергетичного законодавства на газопровід «Північний потік – 2» і зазначила, що Євросоюз підтримує транзит газу через територію України. Рішення Єврокомісії ще мають затвердити в Раді ЄС та Європарламенті.

Як відомо, до реалізації проекту Nord Stream 2 вартістю майже 10 млрд євро російський «Газпром» і його партнери планували приступити в квітні 2018 року. Передбачалося, що будівництво завершиться до кінця 2019 року.

Україна виступає проти цього будівництва, називаючи його політично мотивованим. Замість цього Київ запропонував ЄС створити консорціум із залученням європейських компаній для управління існуючим більш ефективним маршрутом транспортування через Україну.

При цьому глава представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі порадив Україні «забути про «Північний потік-2» і забезпечити збереження транзиту газу по території країни за допомогою реформування ГТС і «Нафтогазу».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ