Про це йдеться у «Правді. Розслідування» на телеканалі НТА.

«За одну добу ми посунулись в одному садку на 20 позицій назад, в іншому – на 10. Це що таке? Усі розумні почали пропихати своїх дітей через ліві канали?», – написала у Фейсбук мама, яка очікує черги для дитини у садочку.

В управлінні освіти, на чиїй сторінці власне і залишили коментар,  все пояснюють просто: мовляв, багато дітей спочатку були зареєстровані лише в один дитсадок, а ближче до закриття черги вирішили записатись у ще декілька садочків. Або ж взагалі змінили заклади, які обрали раніше.

Як переконує очільниця управління освіти міськради Зоряна Довганик, головне, що впливає на позицію у черзі – лише дата реєстрації. Тобто хто швидше зареєструвався, той одним із перших потрапить у дитсадок.

Тож журналісти вирішили з’ясувати, що насправді відбувається із електронними чергами у дитсадках, і влаштували експеримент, намагаючись прилаштувати у садок вигаданого трирічного Матвійка, із яким начебто переїхали з іншого міста. Завідувачку першого ж садочка, у який потрапили, бажання «обійти» чергу взагалі не здивувало:

«Я буду мати вас на увазі. Не думайте, що я записала і забула. Кожні десять днів я собі це листаю і переглядаю. Як будуть списки… можливо, навіть я можу вам 10 червня зателефонувати, що от – така і така ситуація. Є шанси до нас потрапити. Я вам це кажу щиро».

Тож, якщо за офіційними даними цьогоріч кожна шоста дитина не зможе потрапити у садочок, то насправді все зовсім по-іншому. Більше дивіться у сюжеті.

Нагадаємо, програма «Правда. Розслідування» виходить на телеканалні НТА із березня 2017 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ