Кандидат медичних наук та президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман вважає, що медична реформа має надто багато недоліків, аби її впроваджували з 1-го квітня.

Про це він заявив у коментарі «Вголосу».

«Те, що затіяла Уляна Супрун, не є реформою і вона це прекрасно розуміла. Реформа – всеосяжна системна зміна. Суть її ідеї полягала в тому, щоб забрати максимальну кількість грошей з медичної практики. Це якщо говорити цілком відверто. Те, що почнеться з 1-го квітня, це продовження ідей Супрун. Слова можуть бути іншими, але насправді замість того, щоб забирати гроші у мільярдерів та олігархів, влада вирішила шукати гроші деінде. Зараз ці кошти забиратимуть у найбідніших. Я говорю про дві найгостріші соціальні проблеми: закриття мережі туберкульозних закладів та скорочення приблизно удвічі мережі психіатричних закладів. Зрозумійте мене правильно, я ніколи не був проти того, щоб коригувати те, що відбувається у нашій галузі охорони здоров’я. Вона дісталась нам від СРСР і не могла більше існувати в такому вигляді», - розповів Семен Глузман.

«У будь-якій цивілізованій державі соціальні реформи впроваджуються лише у кількох пілотних регіонах. Це робиться для того, щоб мати можливість виправляти помилки. А Супрун вирішила експериментувати над усією країною, це неприпустимо. Зараз мала б наступити друга частина цієї реформи. На словах все дуже красиво: держава дає медзакладам певні гроші, а решту фінансів додасть місцеве самоврядування. Але на практиці так не вийде. По-перше, місцева влада не має тих грошей, а по-друге, навіть якщо ці гроші будуть, то вони підуть на що завгодно, окрім психіатрії та лікування туберкульозу. Тому, якщо ця фаза реформи вступить у дію, це буде жахливо. Зараз закінчує роботу група спеціалістів, які визначають, чи можна зараз запроваджувати реформу, чи її потрібно переносити. На мою думку, необхідно зупинитись, передивитись умови і готувати населення до таких змін», - додав медик.

«Такі необдумані дії можуть призвести до негативних наслідків. Без надання медичної допомоги будуть помирати люди. Також у нас буде епідемія туберкульозу, яка і так майже є. Багато людей є переносниками палички Коха. Закрита і відкрита форма хвороби – це все відносно. Закрита з легкістю може перейти у відкриту.

Тому реформу безумовно треба було втілювати, але не таким безумним чином. Давайте тоді закриємо усі лікарні, і тоді у нас з’явиться ще більше вільних грошей. Але ці гроші треба шукати не тут, а в офшорах олігархів», - підсумував він.

Більш детальну інформацію про медичну реформу можна дізнатися у статті “Медична реформа: безкоштовна медицина чи епідемія туберкульозу?“

ІА "Вголос": НОВИНИ