Власний будиночок за містом чи запуск бізнесу, наприклад, ресторанного або готельного? Про це мріють чимало людей. Однак переживають, бо зведення нерухомості за традиційною технологією потребує чимало часу та нервів. Нерідко процес будівництва затягується на роки.

У ногу із Заходом

Сучасні технології пропонують готове рішення – каркасне будівництво під ключ. Такі будівлі давно популярні на Заході. Українці вже щораз то активніше йдуть в ногу зі світом та й собі зводять каркасні будівлі. Завдяки цьому економлять час та гроші. Адже житло такого типу готове всього за 3-4 місяці. І при цьому служить до 100 років.

Зазвичай каркасні будинки дешевші від цегляних орієнтовно на 20-25%. До прикладу, будівля на 100 квадратних метрів коштуватиме 30-40 тисяч доларів. Якщо пропонують звести житло за суттєво нижчу ціну, це – привід насторожитися. Пам’ятайте, що якісна нерухомість не може коштувати надто мало.

“Економити можна від 8 до 20 тисяч гривень за сезон!”
Однак, придбавши каркасне житло, таки можна суттєво зекономити. Річ у тому, що в каркасних будинках витрати на опалення у 2-3 рази менші, аніж у цегляних, і у 4 рази менші, аніж у будинках із брусу. Зважаючи на те, що ціни на енергоносії постійно зростають, економити можна від 8 до 20 тисяч гривень за сезон!

“Я побував у Канаді, США, Норвегії, Німеччині, побачив,  що там каркасні будинки дуже популярні, їх зводять масово, – розповідає Богдан Кобрин, засновник і власник House Group. – Загорівся ідеєю збудувати й собі таке житло. Ретельно вивчив ринок, технології та зрозумів, що не лише я, а й інші співвітчизники теж охоче купували б такі будинки. Особливо, якщо робитиму їх якісно, як для себе. Бо, на жаль, деякі недобросовісні компанії, які женуться за швидкою наживою, халатним ставленням до роботи в Україні вже встигли негативно вплинути на репутацію технології загалом”.

За словами власника компанії, каркасні будівлі надійні та служать до 100 років. Однак, якщо пошукати інформацію в Інтернеті, побачите тексти про те, що у них можуть бути й певні незначні недоліки.

“Я уважно вивчав не лише плюси, але й можливі ризики використання технології, – пояснює пан Богдан. – Люди переживають, що в таких будівлях чутно, що твориться в сусідній кімнаті. Однак ми над цим попрацювали: забезпечуємо шумоізоляцію з індексом від 45 децибел”.

Задля міжповерхового звукозахисту використовуємо звукоізоляційну каучукову прокладку та мінеральну вату з ефектом шумозахисту. Також для забезпечення спокою мешканців між поверхами пропонуємо технологію “плаваючої підлоги”. Вона складається зі звукоізоляційної мінеральної плити, двох шарів вологостійкого гіпсокартону та самовирівнюючої стяжки. Це дає змогу досягти найкращого шумозахисту між поверхами”.

Однак частіше доводиться працювати не так із ризиками, яких небагато, як зі стереотипами українців. “Нас часто питають, чи не з’їдять будинок миші, – посміхається пан Богдан. – Та такі переживання марні: мінеральна вата, яку ми використовуємо як утеплювач, гризунам не смакує.

Ще одне поширене питання стосується того, чи не здує “каркасник” вітром. Однак надійне каркасне житло протистоїть йому не гірше, аніж цегляне. Негода та сильні пориви вітру йому не страшні”.

Все під ключ: вїжджай та живи

На щастя, частина людей уже самостійно встигла ознайомитися з технологією каркасного будівництва, наприклад, на сайті https://house-group.com.ua, та не мають упереджень стосовно неї. Їх цікавлять уже конкретніші питання. До прикладу, що входить у вартість будинку.

У House group це:

  • розроблення та узгодження проєкту з урахуванням усіх побажань замовника;
  • проведення підготовчих робіт (розчищення території, розроблення котловану);
  • фундамент і чорнова підлога;
  • несучий каркас;
  • теплозвукоізоляція;
  • покрівля;
  • водостічна система;
  • вікна та вхідні двері;
  • електрика;
  • опалення;
  • водопостачання;
  • зовнішнє оздоблення фасаду;
  • чистова стяжка з утепленням.
Тобто мова про всю роботу “під ключ”. Додатково оплачується лише доставка матеріалів, вартість якої залежить від розташування будівництва.

Проте варто мати на увазі, що деякі компанії не включають, наприклад, електрифікацію будинку та водопостачання в ціну. І потім за них окремо доводиться доплачувати значну суму, зазвичай – кілька тисяч доларів.

“Ще однією перевагою нашої компанії є наявність власного повного циклу виробництва, – каже Богдан Кобрин. – Ми контролюємо процес від початку до кінця: готові показати всім охочим цех, у якому виготовляють основу будинків, та сам процес будівництва.  До речі, екскурсія на наші об’єкти безкоштовна. Досить лише зателефонувати та записатися”.

І вже потім, усе добре роздивившись, розпитавши докладно фахівців про технології, можна зі спокійною душею ухвалювати рішення.

ІА "Вголос": НОВИНИ