Про це інформує Мінекології та природних ресурсів України.

Рішення про включення до складу українсько-словацько-німецького об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» 63-х ділянок давніх букових лісів з 10-ти європейських країн, прийнято на 41-й сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що відбулась у Кракові.

Варто наголосити, що статус всесвітньої спадщини забезпечує пріоритетність у залученні фінансових коштів для підтримки об'єктів світового культурного та природного надбання, в першу чергу, з Фонду Всесвітньої спадщини.

Нагадаємо, що букові праліси Карпат у складі найбільш цінних природних ділянок Карпатського біосферного заповідника, Ужанського національного природного парку та словацького національного парку «Полонини» було визнано ЮНЕСКО у 2007 році та розширено за рахунок німецьких бучин у 2011 році. Також цього року до об'єктів світового надбання внесено букові осередки з Албанії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Хорватії, Італії, Румунії, Словенії, Іспанії. Держави, на території яких розташовані об'єкти світової спадщини, беруть на себе зобов'язання з їх збереження.

Станом на липень 2017 року до списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (World Heritage List) входять 1073 об'єкти. Зокрема, 832 по культурних, 206 — по природних і 35 — по змішаних критеріях.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ